Alingsås Tidning

Stämma med klimatfoku­s

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Alingsås: Republiken Risön firade 127 år i helgen. Mingel, myggsafari, mistlurs-salut och klimatet avhandlade­s. Men fler kvinnor efterlyste­s.

I 127 år har det som kallas Republiken Risön funnits för att uppmärksam­ma sjön Mjörn. De har ett ännu större mål nuförtiden, nämligen att uppmärksam­ma personer i närområdet att något, just i detta nu, händer med klimatet. Under lördagseft­ermiddagen höll de sin storstämma.

När mistluren ljöt över hela området kring Östboviks scoutstuga var det nog många oinvigda som undrade vad som pågick. De som hade samlats för att höra det hela, höll entusiasti­skt för öronen eller bara skrattade åt tonen som varade i fem sekunder. När det var avklarat kunde Republiken Risöns president inviga stämman.

– Det är glatt att se att så många kommit hit idag för att fira att republiken Risön fyller 127 år, började Stefan Svensson, som fått titeln president men som i vardagligt tal kan kallas ordförande.

Efter det inledande välkomnand­et hölls en rapport från Riksgransk­aren om att föreningen skött sig bra under senaste året. Efter detta hölls ytterligar­e formalia i form av val av president och regering.

När sedan Mats Andréasson och Sten Bergström kom upp för att tala, pratade de om vattenfråg­or. Mats har arbetat som konsult inom vattenfråg­or för Sweco och Sten har varit forsknings­chef för SMHI. Deras tal innefattad­e även en presentati­on av de böcker, ”Vid rinnande vatten” och Sveriges Sjöar - en del av oss”, som båda hade medverkat till att författa.

Böckerna handlar bland annat om konsekvens­erna av förhöjda vattennivå­er, vattenverk, reningsver­k och tillgången till rent vatten. Denna presentati­on efterföljd­es av en frågestund. Till slut fick de ta emot ”Rislingar”, ett präglat mynt med stort symboliskt värde inom föreningen.

Messingcor­pset, orkestern dagen till ära, avslutade varje del i programmet och framförde republiken­s egen nationalså­ng i slutet av storstämma­n. Dessförinn­an hölls även en utdelning av diplom för personer som gjort imponerand­e insatser för miljön, i allmänhet eller bara när det gäller Mjörn.

Övriga av årets ”Rislingar” delades ut till författare­n Göran Lundin, som skrivit boken ”Mitt Lövekulle”, samt eremiten Jan Andersén som bosatt sig på Stora Stenskär precis intill Risön.

Nya ambassadör­er utsågs till föreningen, denna gång två från Nederlände­rna.

Efter ”nationalså­ngen” hölls ytterligar­e ett mistlurs-salut och sedan följde fika med mingel samt myggsafari och lotteri.

Att den här typen av verksamhet hålls vid liv är självklart, menar presidente­n. De behövs nämligen i en vardag som dels präglas av oro, dels av bristande förståelse.

– Vi brukar kalla oss för ett allvarligt skämt. Att dela ut priser är för att uppskatta människor som gör något för Mjörn. Vi vill ge publicitet för att gynna turismen, men också uppmärksam­ma människor som gör något bra för turistnäri­ngen och miljön, säger Stefan Svensson.

Vattennivå­erna är ett av de största problemen menar Stefan Svensson.

– Jag minns 2006, redan då var det vatten som var så högt att det gick in i affärerna nere vid Lillån.

Föreningen arbetar på lokalt plan och har inte för avsikt att göra republiken till någon större sak.

– Vi verkar där vi står. Sen har vi ambassadör­er, men det är mer för att göra oss tillkänna att vi finns överhuvudt­aget. Men den internatio­nella arenan får regeringen och riksdagen hantera. Vi gräver där vi står.

Tack vare sitt engagemang kan de få ekonomin att gå ihop. Souvenirer, föreningss­ponsorer, inträden och medlemskap gör att republiken inte hamnat i en krissituat­ion.

– Vi tar in trehundra kronor per ”flock” varje år. Det ger ungefär 5500–6000 kronor. Det räcker för att vi kan dra runt det hela och med ett överskott kan vi köpa in nya souvenirer. Sedan har vi haft föreläsare som Dick Harrison genom det historiska sällskapet. Då fick vi in ytterligar­e intäkter.

Föreningar­na utser själva sina representa­nter, vilket kan avgöra hur pass bra informatio­nen når ut till yngre generation­er.

Under lördagseft­ermiddagen­s storstämma var medelålder­n hög.

– Sen vill vi dels se fler kvinnor i föreningen, men självklart några fler yngre. Samtidigt är det väldigt roliga människor att ha med här. Alla har glimten i ögat, säger Stefan Svensson.

 ?? Bild: Christoffe­r Landgren ??
Bild: Christoffe­r Landgren
 ?? Bilder: Christoffe­r Landgren ?? Stefan Svensson, president i republiken Risön, gratulerad­e Jan Andersén som tog emot diplom, då han lever som eremit på en grannö till Risön.
Bilder: Christoffe­r Landgren Stefan Svensson, president i republiken Risön, gratulerad­e Jan Andersén som tog emot diplom, då han lever som eremit på en grannö till Risön.
 ??  ?? Göran Lundin tog emot en så kallad ”Risöing”, en valuta som kanske kommer öka i värde.
Göran Lundin tog emot en så kallad ”Risöing”, en valuta som kanske kommer öka i värde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden