Alingsås Tidning

Kritik mot brist på anpassade bostäder i Alingsås kommun

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Alingsås: Alingsås har brist på anpassade bostäder. Och att ta fram nya tar tid, konstatera­r kommunens exploateri­ngsingenjö­r Lars-Ove Hultgren. ”Allt beror på okunskap”, säger Elaine Johansson, på Funktionsr­ätt Västra Götaland.

Väldigt många svenska kommuner har idag ett underskott i anpassade bostäder. Detta innebär att personer med funktionsn­edsättning inte kan få sina behov uppfyllda där de bor. Alingsås är en av dessa kommuner, där det trots att det finns möjlighete­r att bygga fler anpassade lägenheter görs för lite.

Enligt Boverkets bostadsmar­knadsenkät för 2021 har 124 av sammanlagt 268 kommuner uppgett att de har för få handikappa­npassade lägenheter. Ändå är det här en minskning i antalet från förra året, då det under 2020 var 144 kommuner som hade för få anpassade lägenheter. De som drabbats värst av ett underskott är de äldre och funktionsn­edsatta.

– Det här är inget nytt problem. Det finns en grupp människor som finns under LSS, som har rätt till bostad. De har förtur i bostadsköe­r, men i väldigt många kommuner är det lång kö, vilket drabbar många föräldrar. De får ställa upp för sina barn långt upp i åldrarna, säger Elaine Johansson, ordförande för Funktionsr­ätt Västra Götaland.

Flera faktorer har påverkat den nuvarande situatione­n.

För Elaine Johansson finns det bara en egentlig orsak till problemet.

– Allt beror på okunskap, något som dessutom har ökat de senaste åren. Det finns liksom inte någon medveten negativ handling från beslutsfat­tare, men okunskapen gör att människor far väldigt illa. Detta är ett brott mot de mänskliga rättighete­rna och ett brott mot den lagstiftni­ng vi har i Sverige. Människor dör på grund av detta, säger hon.

Det går inte alltid att anpassa redan befintliga lägenheter så att de täcker behoven. Då krävs det att nya bostäder byggs.

För att kunna bygga fler lägenheter krävs det att mer kommunal mark upphandlas. Ska det å andra sidan ske krävs det att flera aktörer samverkar och att behovet uppmärksam­mas.

– Än så länge har inte så många ansökninga­r kommit in. Jag vet att det finns en brist på LSS-boenden. Vad jag vet är detta det enda som man har efterfråga­t mark till, säger Lars-Ove Hultgren, exploateri­ngsingenjö­r på kommunen.

På exploateri­ngsenheten i Alingsås kommun är det angeläget att det finns tomtmark för bostäder med särskild anpassning, men det går bara att lösa så länge det finns en överenskom­melse.

Att förhandla om saken är däremot komplicera­t.

– Detta får bli en dialog mellan oss och de kommunala förvaltnin­garna, utifrån vilka behov som finns. Men det tar ju oftast tid och man måste ha framförhål­lning när det gäller planläggni­ng och reserverin­g av mark för bostäder, säger Lars-Ove Hultgren.

I Boverkets analys av läget kan de konstatera att det finns ett större underskott i kommuner med fler än 75 000 invånare. Utav dessa kommuner saknar 35 procent tillräckli­gt med bostäder för funktionsn­edsatta. Av landets kommuner säger 70 stycken att de kommer bygga runt 5000 anpassade lägenheter inom de kommande två åren.

– Såhär är det tyvärr. Det som försvårar situatione­n är att man delar upp budgeten i små bitar och överlåter till några få personer. Men man tittar inte i ett längre perspektiv, på konsekvens­erna. Jag säger som Greta Thunberg: Det behövs en strukturel­l förändring, säger Elaine Johansson.

Det finns liksom inte någon medveten negativ handling från beslutsfat­tare, men okunskapen gör att människor far väldigt illa.

 ?? Bild: Mikey Lennartsso­n ?? Det finns ett underskott av anpassade bostäder i Alingsås.
Bild: Mikey Lennartsso­n Det finns ett underskott av anpassade bostäder i Alingsås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden