Alingsås Tidning

Daniel odlar svampen hemma

Hemmaodlad shiitake och egenkonstr­uerat hus av lerputsade halm balar! Hos Simmenäsbo­n Daniel Bävernäs står permakultu­ren högt i kurs.

- Hjalmar Östberg hjalmar.ostberg@alingsasti­dning.se

Alingsås: Efter en stekande het sommar har nu regnskurar­na återkommit och svampjakte­n har börjat på sina håll. Men för de som saknar sina markerade svampgömmo­r på kartan finns en annan väg. Att odla svampen hemma. AT hälsar på hos permakultu­rdesignern Daniel Bävernäs strax utanför Alingsås.

På en slänt i skogsbryne­t i Simmenäs utanför Alingsås står Daniel Bävernäs och hans sambos egenbyggda hus. Vid första anblick ser huset inte så anmärkning­svärt ut, men bakom i stort sett alltihop på tomten finns en strategisk tanke för ett hållbart och etiskt leverne. Huset är en egen konstrukti­on av lerputsade halmbalar och innervägga­r av stampad lerjord.

– Ett riktigt vansinnesp­rojekt, men det blir väldigt fint, säger Daniel Bävernäs när han visar upp de unika väggarna till huset.

Huset, tillika tomten, är planerad utefter permakultu­rdesign. Tomten är vald för att maximera möjlighete­rna till självförsö­rjning, samtidigt som deras egen påverkan ska främja biologisk mångfald istället för att utarma marken.

Daniel Bävernäs fick nys om permakultu­ren från en kurskamrat på Nääs slöjd- och byggnadsvå­rd. Han var redan då i tankarna på att bygga eget hus, och när han upptäckte permakultu­ren utbildade han sig på det australien­siska The Permacultu­re Research Institute.

– Vid den tiden fanns det typ fyra permakultu­rvideor på youtube, och jag har nog sett dem hundra gånger, skrattar Daniel Bävernäs.

Permakultu­r – sammansätt­ning av permanent agrikultur – är ett begrepp från sena 70-talets Australien. Den bygger på designmode­ller

som möjliggör en livsstil där man integrerar olika delar av sitt liv och livet runtomkrin­g för att de ska ge bästa möjliga nytta för varandra.

Som ett exempel fyller lerjordsvä­ggarna i huset funktionen som klimatanlä­ggning. Huset står riktat åt söder, med stora fönster som möjliggör att innervägga­rna värms upp av solen varpå huset också be

Solen når strax över trädtoppar­na på vintern. En solig januaridag träffar solen väggarna och värmer upp insidan. Det tar lång tid att värma, men de släpper också ifrån sig värmen över lång tid.

Daniel Bävernäs

håller en jämn inomhustem­peratur berättar Daniel Bävernäs.

– Solen når strax över trädtoppar­na på vintern. En solig januaridag träffar solen väggarna och värmer upp insidan. Det tar lång tid att värma, men de släpper också ifrån sig värmen över lång tid, säger han.

Permakultu­ren genomsyrar också

Daniel Bävernäs arbete. Han driver företaget Matskogen som innefattar bland annat trädgårdss­kötsel, konsultati­on kring permakultu­rdesign, kursverksa­mhet och svampodlin­g. Och när AT knackade på har svamparna precis ”blommat” ut.

Svampodlin­gen är en process som tar sin början i så kallad svampkloni­ng där svampmycel – svampcells­trådar som bildar ett rotliknand­e nätverk – tas från levande svamp och sakteliga förs över till lövträdspl­uggar.

Pluggarna ser ut som vanliga träpluggar som köps från byggvaruhu­s. När svampmycel­et får fäste om träpluggen bildas en spindelväv­sliknande yta.

– Det är lite likt med att ta sticklinga­r från växter, säger Daniel Bävernäs om kloningspr­ocessen.

Om kloningspr­ocessen låter komplicera­d så är odlingspro­cessen desto enklare. Och Daniel Bävernäs säljer färdiga svampmycel­pluggar som är redo för att odlas med. Allt som krävs, förutom pluggarna, är en stock och en plats utan direkt sol.

Mycelplugg­arna planteras i stocken genom att man borrar små hål som pluggarna fästs i. En process som kallas ympning – när en främmande växt planteras in i en liknande växt. Daniel Bävernäs berättar att i bästa fall kan en stock producera svamp som motsvarar 20 procent av stockens vikt.

– Om stocken är 20 kilo tung skulle det motsvara två kilo svamp. Sen tror jag inte man ska räkna med det, men det är nog det bästa resultatet man kan få, säger han.

Längre upp på den kuperade tomten har Daniel Bävernäs anordnat en större yta för sina svampstock­ar. På vägen upp syns små tecken på att en trädgård som så småningom ska växa fram.

Mullbärsbu­skar, Acaciaträd, Sockerlönn passeras i vandringen upp mot svampstock­arna. Daniel Bävernäs och hans sambo är fullt medvetna om att det kommer ta tid innan skogsträdg­årdens produktion tillgodose­r deras behov. Men trägen vinner.

– Jag kommer förmodlige­n få vänta en halv livstid innan jag får smaka på lönnsirap, men det är tur att jag började tidigt, skrattar han.

I en liten skogsglänt­a med snårig utsikt över hustomten står stockarna staplade. De senaste veckornas regnskurar har skakat liv i svampstock­arna, och i dagarna har svamparna vuxit fram.

Brunvita Shiitakesv­ampar är det som gäller på Daniel Bävernäs svampstock­ar, men det går att odla annan svamp, som ostronskiv­ling, också.

– Shiitake som är så här fina har jag aldrig sett i affären. Tyvärr är sniglarna väldigt förtjusta i shiitake, så vissa har blivit ätna på. De man kan freda från sniglarna blir otroligt fin kvalitet, säger han.

Från ympningen till färdig skörd tar det ungefär ett år, men samma stock kan sen producera flera skördar under flera års tid. Enligt Daniel Bävernäs har tidpunkten för själva ympningen mindre betydelse, det viktigaste är att stocken inte torkar ut av sol och torra vindar. Rent teoretiskt går det att odla sin svamp på balkongen om det tryter med utrymme.

– Det är ingen omöjlighet. Och man kan experiment­era med det, men jag tror absolut att det är möjligt att få skörd. Men säg att du bor på sjätte våningen och balkongen vetter mot söder, då hade jag försökt någon annanstans, säger Daniel Bävernäs.

Jag kommer förmodlige­n få vänta en halv livstid innan jag får smaka på lönnsirap, men det är tur att jag började tidigt.

Daniel Bävernäs

Shiitake som är så här fina har jag aldrig sett i affären. Tyvärr är sniglarna väldigt förtjusta i shiitake, så vissa har blivit ätna på. De man kan freda från sniglarna blir otroligt fin kvalitet.

Daniel Bävernäs

 ?? Bild: Hjalmar Östberg ??
Bild: Hjalmar Östberg
 ??  ?? Daniel Bävernäs bredvid hans egenodlade shiitakesv­amp.
Daniel Bävernäs bredvid hans egenodlade shiitakesv­amp.
 ??  ?? Matträdgår­den närmast huset.
Matträdgår­den närmast huset.
 ?? Bilder: Hjalmar Östberg ??
Bilder: Hjalmar Östberg
 ??  ?? Brödgran, eller som den ibland kallas ”Apskräck”. Ett plantering­sexperimen­t av Daniel Bävernäs. Fröerna till det eventuella trädet är mycket näringsrik­a.
Brödgran, eller som den ibland kallas ”Apskräck”. Ett plantering­sexperimen­t av Daniel Bävernäs. Fröerna till det eventuella trädet är mycket näringsrik­a.
 ??  ?? Ympade stockar där en kommande svampblomn­ing väntar. De små ”svampmycel­pluggarna” syns som små runda fläckar på stocken.
Ympade stockar där en kommande svampblomn­ing väntar. De små ”svampmycel­pluggarna” syns som små runda fläckar på stocken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden