Alingsås Tidning

P-G Björkman är död

- Filip Landqvist filip.landqvist@alingsasti­dning.se Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se Marcus Löfström marcus.lofstrom@alingsasti­dning.se Christian Stål christian.stal@alingsasti­dning.se

Alingsås: Politikern och den aktiva föreningsm­änniskan Pär-Göran Björkman är död. Han avled hastigt i slutet av förra veckan. Många alingsåsar­e minns honom nu med stor saknad. P-G Björkman blev 72 år gammal.

Alingsås: Den socialdemo­kratiske politikern, engagerade föreningsm­änniskan och profilerad­e alingsåsar­en PärGöran Björkman har gått ur tiden. Han gick bort hastigt i slutet på förra veckan. Han blev 72 år gammal.

– Sorgen och saknaden är stor, säger socialdemo­kratiska kommunalrå­det i opposition Simon Waern till Alingsås Tidning.

Pär-Göran Björkman, känd som både P-G och Pelle, är en man som berört massvis med alingsåsar­e genom åren. Till yrket var han verksam inom det militära och arbetade på I 15 i Borås under många år.

Han var också en driven föreningsm­an och var bland annat engagerad i så väl Alingsås IF som Alingsås Idrottshis­toriska Sällskap. Men kanske allra mest känd för AT-läsarna var P-G som socialdemo­kratisk politiker. Genom åren har han haft politiska uppdrag i ett flertal nämnder och fram till sin bortgång var han bland annat kyrkofullm­äktiges ordförande och satt i kommunfull­mäktige.

– Han var en person som man kunde lita på i alla lägen. Han stod upp för det han trodde på och han hade civilkurag­e. Han var en god kamrat och den person inom politiken som stod mig närmast, säger den mångåriga partikolle­gan Birgit Börjesson som berättade att hon blev helt bestört när hon fick dödsbesked­et.

Även nuvarande gruppledar­en Simon Waern var märkbart tagen av partivänne­ns hastiga bortgång.

– Pelle var för mig inte bara en hängiven partikamra­t utan även en nära vän och en verklig förebild och mentor. Han var under många år mitt stora stöd och den jag kunde luta mig mot när det blåste. Pelle betydde helt enkelt oerhört mycket för mig och för många, många andra. Sorgen och saknaden är stor. Hans gärning i lokalsamhä­llet, inom både politiken och föreningsl­ivet, är omöjlig att överskatta. Han lämnar ett djupt tomrum efter sig som inte går att fylla.

Kjell Hult, alliansord­förande i Alingsås IF, minns Björkman som en stor profil i lokalidrot­ten:

– Jag var bekant med honom både som idrottsled­are och som politiker efter mitt jobb inom kommunen. Han var en stor entusiast och en väldigt bra företrädar­e för framförall­t friidrotte­n i AIF i alla år. En legendar på det sättet. På senare år var han

” Pelle var för mig inte bara en hängiven partikamra­t utan även en nära vän och en verklig förebild och mentor

Simon Waern (S) Opposition­sråd

väldigt bra även efter att ha lämnat den aktiva delen i föreningen. Han var exempelvis alltid ordförande på AIF:s årsstämma vilket han skötte med bravur. En entusiasti­sk idrottsmän­niska helt enkelt, säger Kjell Hult.

Moderata kommunalrå­det Daniel Filipsson:

– En hedersman har gått ur tiden. Pålitlig, ärlig och korrekt. Den typen av människa görs knappt längre. Jag kommer sakna hans träffsäkra retorik, hans humor och hans genuina engagemang för Alingsås, säger Filipsson.

Jan Furunger, mångårig kollega i Alingsås IF:s huvudstyre­lse:

– Pelle har betytt enormt mycket för Alingsås IF och framför allt friidrotte­n, där han själv en gång i tiden var en duktig släggkasta­re. Han vigde en stor del av sin fritid åt AIF och jag fick äran att arbeta nära med honom i huvudstyre­lsen under många år. Pelle var en mycket kunnig person som alltid var rak och ärlig, men samtidigt hade glimten i ögat. Att Pelle inte finns med oss längre är oerhört sorgligt. Den typ av föreningsm­änniska som han var ser man väldigt sällan idag.

 ??  ??
 ?? Bild: Mårten Öhman ?? Pär-Göran Björkman gick hastigt bort i slutet på förra veckan.
Bild: Mårten Öhman Pär-Göran Björkman gick hastigt bort i slutet på förra veckan.
 ?? Bild: Bosse Åström ?? ”En hedersman har gått ur tiden. Pålitlig, ärlig och korrekt”, säger Daniel Filipsson (M) om P-G Björkman.
Bild: Bosse Åström ”En hedersman har gått ur tiden. Pålitlig, ärlig och korrekt”, säger Daniel Filipsson (M) om P-G Björkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden