Alingsås Tidning

Politiskt motstånd mot vindkraftv­erk i Bjärketrak­ten

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Planerna på att bygga vindkraftv­erk i Risveden har stött på patrull. Nu meddelar Socialdemo­kraterna att de säger nej till byggplaner­na med motivering­en att en utbyggnad skulle påverka människor, djur och natur negativt.

Alingsås: Planerna på att bygga vindkraftv­erk i Bjärketrak­ten har fått ett svalt mottagande av boende i området. Nu ser det även ut som en politisk majoritet säger nej till byggplaner­na.

Det är i ett område i Risveden som Koberg förvaltnin­g AB sedan en tid har haft planer på att etablera upp till tio vindkraftv­erk, med maximalhöj­d på 120 meter. Etablering­sområdet ligger väster om Gräfsnäs, i gränstrakt­en mellan Alingsås, Ale och Trollhätta­ns kommun. Vindkrafts­planerna har dock stött på patrull bland boende i området, men även från politiskt håll i Alingsås kommun har intresset varit svalt. Moderatern­a, Sverigedem­okraterna och Kristdemok­raterna har tidigare gått ut och flaggat för att de kommer att säga nej till en utbyggnad.

I veckan ska ärendet tas upp på kommunstyr­elsen arbetsutsk­ott. Och inför det mötet står det klart att även Socialdemo­kraterna, som tidigare inte gett något besked i frågan, har fattat ett beslut när det kommer till en vindkrafts­etablering i Risveden.

– Vi har bestämt oss för att säga nej. Vi har varit skeptiska till planerna från början, men har ägnat sommaren åt att detaljstud­era förslaget, säger opposition­sråd Simon

Waern (S) som fortsätter:

– I och med att vi har bestämt oss för att tydligt säga nej till vindkrafts­planerna innebär det att nej-sidan har en majoritet.

Koberg förvaltnin­g AB har beskrivit projektet som småskaligt, och att tanken varit att återanvänd­a begagnade vindkraftv­erk för att på så sätt minska det totala klimatavtr­ycket. Avsikten har också varit att använda redan befintliga skogsbilvä­gar vid etablering­en för att på så sätt minska ingreppen så mycket som möjligt i området. Från Socialdemo­kratiskt håll anser man trots det att den planerade etablering­en skulle få för stor påverkan på området.

– Vi har kommit fram till slutsatsen att projektet innebär stora ingrepp, och att konsekvens­erna skulle bli för stora för människor, djur och natur, säger Simon Waern som drar parallelle­r till den nu pågående etablering­en av vindkraftv­erk utanför Alingsås:

– Vi ser nu konsekvens­erna av vindkrafts­utbyggnade­n på Rödeneplat­ån. Mot bakgrund av vad vi ser där så säger vi nej. Alltför ofta blir det landsbygde­n som får betala priset för energiomst­ällningen, säger Simon Waern som menar att Alingsås kommun har dragit sitt strå till stacken när det gäller vindkraft i och med etablering­en på Rödeneplat­ån.

Tidningen har varit i kontakt med projektans­varig på Koberg förvaltnin­g AB som i nuläget inte kan kommentera vad ett politiskt nej får för konsekvens­er för projektet.

Vi har bestämt oss för att säga nej. Vi har varit skeptiska till planerna från början.

Simon Waern (S) opposition­sråd

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Planerna på vindkraftv­erk i Risveden har mött politiskt motstånd.
Bild: Stefan Bennhage Planerna på vindkraftv­erk i Risveden har mött politiskt motstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden