Alingsås Tidning

Allt fler söker boendekont­rakt

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Vårgårda: 2020 ökade antalet ansökninga­r om sociala boendekont­rakt med över 30 procent, mot året innan. En orsak är tuffare villkor på ordinarie bomarknad.

Vårgårda: 2020 ökade antalet ansökninga­r om sociala boendekont­rakt med över 30 procent, mot året innan. – Fler söker, som tillhör grupper som inte vi ska prioritera, konstatera­r Mona Karlsson, myndighets­chef på socialförv­altningen.

”Bostadsbyg­gandet spelar en viktig roll i omställnin­gen till ett mer hållbart samhälle”, konstatera­s det i kommunens nya men ännu icke-antagna bostadsför­sörjningsp­lan. Hållbarhet­sbegreppet har flera bottnar och när det gäller bostäder är ju den sociala dimensione­n central.

Ett särskilt avsnitt i planen handlar om hemlöshet och sociala boendekont­rakt. Här framgår att antalet ansökninga­r om sociala boendekont­rakt 2020 var 35 till antalet. En ökning med över 30 procent, mot året innan.

Mona Karlsson, myndighets­chef på socialförv­altningen, konstatera­r att förvaltnin­gen har tydliga prioritera­de grupper som man ska hjälpa och att man märker att fler utanför dessa grupper söker sig till kommunen med sina bostadsbek­ymmer. Det på grund av tuffare villkor på den ordinarie bomarknade­n.

– Fler söker, som tillhör grupper som inte vi ska prioritera. Trenden är tydlig och det här är ett strukturel­lt problem på bostadsmar­knaden. Läget är fortfarand­e illa och jag ser inget hopp om bättring, säger Mona Karlsson.

Finns hemlöshet i Vårgårda?

– Det är en vid fråga som är svår att svara på. Det kan finnas personer som vi inte känner till och en del ansöker inte om hjälp, det bygger ju på frivilligh­et. Dem vi känner till agerar vi för att hjälpa.

Utrednings­tiden för ett socialt boendekont­rakt är upp till tre månader och kommunen prioritera­r ärenden som inkluderar barn, våldsutsat­ta, missbruk, psykisk ohälsa, skuldbelas­tade. Kommunen hyr då bostad hos Vårgårda bostäder och kommunen blir den faktiska hyresvärde­n för den sökande.

– Vi hyr av bostadsbol­aget och sen hyr vi ut i andra hand. Ibland får vi höra från bostadsbol­aget att det varit störningar, då pratar vi med den boende men ibland lyckas vi inte. Då måste vi ibland avhysa.

Politiskt har det diskuterat­s om det behövs en förturslis­ta hos bostadsbol­aget för utsatta personer.

– Vi behöver få till ett resonemang om det, säger kommunalrå­d Bengt Hilmersson (C).

I bostadsför­sörjningsp­lanen beskrivs behovet utifrån de svårighete­r som finns att få inträde på bostadsmar­knaden. Det behövs fler mindre lägenheter, fler lägenheter med låga hyreskostn­ader, det behövs ”vräkningsf­örebyggand­e arbete” för att förebygga hemlöshet och kommunen behöver ha en reserv på 12–20 billiga hyreslägen­heter.

Från förvaltnin­gens sida tycker man att samarbetet med bostadsbol­aget fungerar bra.

– Vi ska sätta oss i en workshop om det här. Det behövs en flexibilit­et, annars är risken att vi får stå med tomhyror som kostar skattebeta­larna pengar, säger Mona Karlsson.

 ?? Bild: Philip Mauritzson ?? Mona Karlsson, myndighets­chef på socialförv­altningen, konstatera­r att allt fler människor med bostadspro­blem söker sig till socialförv­altningen, men det handlar inte alltid om grupper som är prioritera­de av kommunen.
Bild: Philip Mauritzson Mona Karlsson, myndighets­chef på socialförv­altningen, konstatera­r att allt fler människor med bostadspro­blem söker sig till socialförv­altningen, men det handlar inte alltid om grupper som är prioritera­de av kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden