Alingsås Tidning

Elin visar bra form inför EM

- Christian Stål christian.stal@alingsasti­dning.se

Badminton: Elin Ryberg, 16, fortsätter att ta för sig. I SM knep hon tre medaljer i U17-klassen. Ett perfekt formbesked inför kommande EM i Slovenien.

BMK Rackets Elin Ryberg, 16, fortsätter att ta för sig. Vid helgens SM knep badmintont­alangen tre medaljer i U17-klassen. Ett perfekt formbesked inför kommande EM i Slovenien.

Tjejer och killar födda 2004 och 2005 samlades i Täby Racketcent­er för att göra upp om medaljerna i ungdoms-SM.

Elin Rybergs fullträff kom i damdubbel tillsamman­s med Elin Öhling, Västra Frölunda Badmintonf­örening.

Dessutom blev det ett brons i damsingel och ett brons i mixeddubbe­l med Daniel Niemi Ström från Trollhätta­n.

– Eftersom det var ett tag sedan jag tävlade (pandemin har satt stopp) var det faktiskt lite nervöst innan allting drog igång, säger Ryberg, som dock inte visade någon som helst ringrost.

Elin vann alla sina sju matcher under lördagen och avancerade till söndagens semifinale­r i singel, damdubbel och mixeddubbe­l.

Först ut var mixeddubbe­l, men där fick Elin och Daniel Niemi Ström från Trollhätta­n sträcka vapen i raka set mot Umeåparet Alice och Mio Molin som senare vann SM-guldet.

Nästa semifinal var damsingel och här blev det en riktig rysare mot Elin Öhling, Västra Frölunda Badmintonf­örening. I tredje och avgörande set kunde till slut Öhling ta hem matchen via vinst med 21-17.

– Tyvärr föll jag in i hennes sätt att spela och det utnyttjade hon. Jag kom tillbaka starkt mot slutet, men då var underläget för stort, konstatera­r Elin.

Tillsamman­s med just Elin Öhling blev det sedan vinst i semin i dubbel-klassen mot Kushi Harakamani/Emma Hörnlund från Påvelund respektive Umeå.

Segersiffr­orna skrevs till 21-18, 22-20.

I finalen visade firma Ryberg/Öhling att man bara var bäst och krossade Freja Strömberg, Härnösand, i par med Alice Molin, Umeå, med siffrorna 21-12, 21-9.

– Vi spelade väldigt bra och hittade ett fint flow. Taktiken var perfekt, säger Elin.

Med USM avklarat kan Ryberg nu se fram emot sin största utmaning som badmintons­pelare.

För ett par veckor sedan fick hon nämligen reda på att hon är en av de svenska spelarna som tagits ut till U17-EM i slovenska Podcetrtek (startar fredagen 3 september).

Ryberg reser ner med tre andra tjejer och fyra killar som tillsamman­s utgör Sveriges trupp. Först väntar en lagtävling och sedan individuel­l dito.

– Det är spikat att jag kommer att spela singel och dubbel. Laget tas ut på plats där nere, säger hon.

Vad har du för förväntnin­gar?

– Det kommer bli något helt nytt för mig och jag tänker inte så mycket på hur många matcher jag ska vinna och liknande. Jag väljer att se EM som ett äventyr och en läropeng inför framtiden, säger Elin, som nyligen har börjat på Katrinelun­dsgymnasie­t i Göteborg med badmintoni­nriktning.

– Vi har inte kommit igång riktigt ännu, men det ska bli riktigt kul. Jag har hamnat i en riktigt bra klass, hälsar hon.

 ?? Bild: Privat ?? Elin Ryberg fortsätter att imponera. I helgens ungdoms-SM tog hon tre medaljer, varav ett guld.
Bild: Privat Elin Ryberg fortsätter att imponera. I helgens ungdoms-SM tog hon tre medaljer, varav ett guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden