Alingsås Tidning

Roy från Macken besökte trivsam lokalinvig­ning

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Herrljunga: När Per’s maskiner invigde sina nya lokaler i Herrljunga fick gästerna en ordentlig överraskni­ng.

Herrljunga: Det är inte en ny mack i Bitterna som Anders Eriksson från Galenskapa­rna besöker, utan sina gamla vänner i Kärtared. När Per’s maskiner invigde sina nya lokaler fick gästerna sig en överraskni­ng. – Det är bara roligt att få hjälpa till, det gör jag så gärna, säger Anders Eriksson.

Den är en ung Per Palmén som startar sitt företag Per’s maskiner hemma i Kärtared 1999. Med åren växer företaget och 2008 flyttar Per in i lokaler på Lilla Skolgatan och blir därmed granne med Holms buss. 12 år senare när bussbolage­t lägger ned så bestämmer sig Per för att satsa på ännu större lokaler.

– Han lämnade i stort sett alltihop. Det stod till och med en kopp kaffe kvar när vi tog över. Vi fick börja med att röja, säger Per Palmén med glimten i ögat.

Sedan förra året när Per tog över lokalen från Holms Buss har det blivit en hel del renovering. Fönster är utbytta, fasaden ny och personalru­mmet modernt med ett nytt kök.

– Det är mycket större lokaler med högre i tak och en port. Jag brukar skoja om att det får bli lågkonjunk­tur snart så jag kan få det lite lugnt men det är fullt ös hela tiden, säger Per.

Invigninge­n är ödmjuk och trivsam. Välklädda herrar vandrar genom lokalerna och lyssnar uppmärksam­t när Per berättar om de senaste åren. Arbetet för kommunen, gräsklippn­ingen som pensionäre­rna tar hand om på sommaren och inte minst den nya lokalen. Men snart ska sällskapet åka vidare mot föräldrahe­mmet i Kärtared.

– Uno ringde mig och tyckte att det skulle hända något nu när jag flyttat in. Det har varit så tråkiga tider och han är alltid på hugget, säger Per om invigninge­n som senare ska bjuda på en överraskni­ng.

Inne i verkstaden har herrskapet satt sig ned vid borden som pryds av vita dukar. I glasen finns det cider från trakten och på tallrikarn­a korv med bröd. Strax dyker en familjär karaktär in genom de öppna portarna. Med blå overall och keps vinkar Roy från Macken till gästerna.

– Det är lite hemmaplan att komma tillbaka hit. Jag spelade mycket fotboll i dessa trakter som ung. Jag känner mig lite nostalgisk, berättar Anders Eriksson som under kvällen kommer att underhålla som bland annat Roy från den kända tv-serien Macken.

Det är inte första gången Anders är med när företaget ska fira. Redan 2008 när Per’s maskiner flyttande till Lilla Skolgatan fick Anders vara med och klippa bandet.

– Vi är gamla goda vänner jag och Uno. Vi lärde känna varandra på 90-talet, jag minns inte riktigt hur men det kan ha varit genom vår gemensamma vän Harald Karlsson från Östadkulle, berättar Anders.

Det är en något hes Anders som sitter och väntar på att få ta på sig kepsen och hänga på gitarren.

– Jag har inte stått på scen på två år så när jag sjöng igår blev jag hes.

Man märker att man inte har tränat stämbanden, berättar Anders.

På frågan om Anders är nervös rycker han lite på axlarna. Han berättar att det har varit två annorlunda år och att de framträdan­den han har gjort är på liknande tillställn­ingar som dessa.

– Inte för att det blir mindre allvarligt för det men det blir inte så att man har en repertoar, säger Anders.

Under kvällen kommer dock Roy bjuda på skämt och musik. Farbror Frej, Macken och Galenskapa­rnas Bara Sport är en del av den spontana repertoare­n som hyllar företagets framgångar.

– Per är ödmjuk försynt entreprenö­r. Kunnig! Han är en sån person som har hamnat precis rätt, säger Anders.

 ?? Bild: Matilda Falk ??
Bild: Matilda Falk
 ?? Bilder: Matilda Falk ?? Anders Eriksson känner sig hemma bland gubbarna. Han berättar att han känner sig nostalgisk över att vara i trakterna kring Herrljunga och nära den gamla Macken i Bitterna. Till höger om Anders står Per Palmén tillsamman­s med morbror Uno Nylén.
Bilder: Matilda Falk Anders Eriksson känner sig hemma bland gubbarna. Han berättar att han känner sig nostalgisk över att vara i trakterna kring Herrljunga och nära den gamla Macken i Bitterna. Till höger om Anders står Per Palmén tillsamman­s med morbror Uno Nylén.
 ??  ?? Vänner och bekanta fyller lokalen. Det är uteslutand­e gubbar som uppmärksam­t lyssnar på Per som berättar om lokalen.
Vänner och bekanta fyller lokalen. Det är uteslutand­e gubbar som uppmärksam­t lyssnar på Per som berättar om lokalen.
 ??  ?? ”Jag sjöng lite igår och då blev jag hes. Men det gör inget om Roy sjunger lite falskt” säger Anders Eriksson.
”Jag sjöng lite igår och då blev jag hes. Men det gör inget om Roy sjunger lite falskt” säger Anders Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden