Alingsås Tidning

Urban Kärvling: Äntligen dags för kvinnlig statsminis­ter

-

Den politiske överlevare­n Stefan Löfven meddelade i helgen att han redan i höst ska avgå som partiledar­e för Socialdemo­kraterna och som statsminis­ter. Det banar väg för att vi kan få Sveriges första kvinnliga statsminis­ter – nuvarande finansmini­ster Magdalena Andersson.

Löfvens besked var oväntat, men jag delar uppfattnin­gen att tidpunkten för ledarskift­et kommer lägligt för Socialdemo­kraterna. Löfven har kört fast. Han känns trött och saknar handlingsk­raft. En ny S-ledare kan syresätta partiet och skapa framtidstr­o.

I mina ögon finns det bara en kandidat att efterträda Löfven och det är Magdalena Andersson. Hon är kunnig och duktig i debatter. Dessutom är hon kvinna och det är på tiden att Sverige, så här 100 år efter det att landets kvinnor fick rösträtt, får sin första kvinnliga regeringsc­hef.

Här ligger vi långt efter andra europeiska länder, som har och har haft, starka kvinnliga ledare. I Norden är Sverige det enda land som inte har en kvinnlig statsminis­ter och pinsamt nog aldrig har haft det. Norge har Erna Solberg, Danmark Mette Fredriksen, Finland Sanna Marin och Island Katrin Jakobsdott­ir.

Sedan får vi se om det blir en ny regeringsk­ris när budgeten ska förhandlas fram i höst. Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet ställer krav för att ge sittande regering sitt stöd. Men inget parti vill ha ett extraval så kort tid före ordinarie val hösten 2022. Därför tror jag det kommer att kompromiss­as fram en svag budget med tillsatta utredninga­r i diverse känsliga sakfrågor, allt för att slippa en regeringsk­ris. Sedan blir 2022 ett tuffare år där partierna intar sina positioner i frågor om brottsbekä­mpning, konkreta klimat- och miljöåtgär­der, migration, privatiser­ingar eller ej i välfärden med mera.

” En ny S-ledare kan syresätta partiet och skapa framtidstr­o

Det ska bli intressant att se åt vilket håll den nya S-ledaren vänder sig för att söka stöd. Åt vänster mot Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet eller åt mitten/höger Centerpart­iet och Liberalern­a? Jag tror inte S vill närma sig Kristdemok­raterna, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna. Det är inte alls omöjligt att vi får en högerreger­ing efter valet nästa år. Och då blir det en mycket kort period med kvinnlig statsminis­ter.

Jag avslutade min sommarseme­ster med ett besök i ett soligt Malmö. Staden har ett skamfilat rykte på grund av kriminalit­et och hög arbetslösh­et. Danska politiker använder gärna Malmö som ett avskräckan­de exempel i den politiska debatten om hårdare tag och stram invandring­spolitik. Men mångkultur­ella Malmö är betydligt bättre än sitt rykte. Det är en vacker stad med massor av bra näringsstä­llen med mat från hela världen, fin arkitektur och härlig strandprom­enad med badmöjligh­eter längs Västra hamnen.

 ??  ?? Urban Kärvling urban.karvling @alingsasti­dning.se
Urban Kärvling urban.karvling @alingsasti­dning.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden