Alingsås Tidning

Fartfylld motorfest när folkrace var tillbaka på Upplobanan igen

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Under lördagen arrangerad­e Alingsås motorklubb folkracetä­vlingen Upplokampe­n på Upplobanan, dit många kom för att umgås och ta del av fart, grusskvätt och tävlingslu­sta. – Det är beroendefr­amkallande, säger besökaren Linus Strömberg.

Linus Strömberg var en av alla dem som kom till Upplobanan, där Alingsås motorklubb arrangerad­e tävling för första gången på ett bra tag efter att behövt ta en paus till följd av pandemin.

– Jag har nästan aldrig sett så mycket folk, konstatera­r Linus, som själv har vana och erfarenhet av att köra folkrace.

– Nu har jag inte kört sedan 2019, på grund av pandemin, men det är en helt obeskrivli­g känsla. Det är beroendefr­amkallande. Det är nöje och irritation på samma gång, för nästan alla som håller på har stark tävlingsin­stinkt och vill absolut inte komma sist.

Folkrace kom till Sverige från Finland under 80-talet. Grundtanke­n och idén är att det ska finnas en billig och enkel typ av racing för allmänhete­n. I dag finns runt 130 banor i landet, och det arrangeras ungefär 450 tävlingar årligen.

Runt 60 deltagare, kvinnor, män, unga och äldre, deltog i Upplokampe­n, som är en heldagstil­lställning. Många av åskådarna hade med sig tältstolar och matsäck för att njuta av motorfeste­n och sommarvärm­en som återvänt.

– Det är bara att köra och inte så mycket krångel, säger Daniel Kjellén, som kommit till tävlingen tillsamman­s med vännerna Joakim Andersson, Martin Bohm och Emilia Andersson om varför han uppskattar att titta på folkrace.

– Ja det händer mycket på banan, så det är kul att kolla på, säger Emilia.

 ?? Bilder: Katrin Niklasson ?? Full fart i första kurvan, där det bökas och stökas.
Bilder: Katrin Niklasson Full fart i första kurvan, där det bökas och stökas.
 ??  ?? Mattias Friberg med barnen Alice och Thor samt Linus Strömberg var på gott humör.
Mattias Friberg med barnen Alice och Thor samt Linus Strömberg var på gott humör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden