Alingsås Tidning

Anette ser konsekvens­erna av bränderna på nära håll

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Bränderna har rasat, och rasar, i Grekland. Anette Nordgren, som har sina rötter i Alingsåstr­akten, har bott i landet sedan 80-talet och ser katastrofe­n på nära håll. – Folk är trötta, arga och ledsna, säger hon.

Anette Nordgren arbetar som svensklära­re i Aten och är bosatt i Pireus strax utanför huvudstade­n. Hon har även ett sommarboen­de i Vilia, ungefär fem mil norr om Aten. I det området började det brinna i början av föregående vecka.

– Det är nu femte dagen och de kan inte få stopp på det, säger Anette Nordgren till AT på fredagsför­middagen, då hon är hemma på besök i Alingsås.

– De har lyckats rädda min by, men det är ju skog, djur och natur omkring som drabbas. Och det brinner fortfarand­e. Det är väldigt sorgligt. Man blir ledsen.

Även om den svenska nyhetsrapp­orteringen om bränderna mattats av den senaste veckan är grekerna fortfarand­e mitt uppe i det som sker.

– Min dotter var nere med mig och hon påpekade att det är konstig stämning. Alla sitter och kollar på nyheterna och vill att regnet

Anette Nordgren är orolig för de omfattande konsekvens­erna av bränderna i Grekland. ska komma och att den här helvetesso­mmaren ska ta slut.

– Och på bränderna kom det som händer i Afghanista­n, med en oro för en flyktingvå­g. Och så pandemin som pågår, tillägger Anette.

Värmebölja­n och bränderna har följts av en diskussion om klimatförä­ndringar i landet.

– Vår statsminis­ter har pratat mycket om det. Vi har skogsbränd­er varje år, men i år är det extremt så naturligtv­is pratas det om det. Och det har inte bara varit extremt i Grekland utan i hela Sydeuropa och i Algeriet.

– Jag tror många unga människor funderar mycket på det här. Jag är lärare i Svenska skolan och undervisar svenska även för greker. Vi planerar ett miljöproje­kt under hösten så att de får känna att de är med i lösningen. Unga människor är fantastisk­a och gör mycket och vill mycket. Men de är arga, och det förstår man, fortsätter Anette.

Anettes tankar rör sig nu också kring de politiska och ekonomiska konsekvens­erna av bränderna.

– Man vet inte vad som kommer hända ekonomiskt och politiskt. Det är enorma summor som behövs och sådana pengar har vi inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden