Alingsås Tidning

AT:s publisher Claes Svensson minns P-G Björkman

- Claes Svensson claes.svensson@alingsasti­dning.se Claes Svensson

En hedersman har lämnat oss. Pär-Göran Björkman avled hastigt på torsdagen. Chockartat – och på tok för tidigt. P-G eller Pelle som han oftast tilltalade­s med, hade ett stort hjärta men tyvärr orkade det inte pumpa längre än så här.

Lärde känns Pelle redan tidigt åttiotal, främst via idrotten. Då stark man i Alingsås IF:s friidrotts­sektion. Men han såg till hela klubbens bästa. Klok, drivande och alltid med båda fötterna på jorden. När Pelle pratade, så lyssnade man. Få, om ens någon jag lärt känna, hade förmågan att koka ner ett resonemang om högt och lågt till ett realistisk­t och förnuftigt beslut att arbeta vidare efter.

Pelle satt i många är även med i AT-plakettens jury, som utser vem eller vilka som gjort Alingsås bästa idrottspre­station.

Här argumenter­as det för olika kandidater från en rad olika sporter. Det var nästan alltid Pelle som pekade ut den bäst lämpade efter att han vägt in alla prestation­er utifrån konkurrens och alla övriga aspekter. Han var också helt prestigelö­s. Förordade absolut inte en friidrotta­re om det fanns en annan kandidat som svarat för större prestation­er.

Pelles insatser för AIF var ovärderlig­a. Han har stor del i en era av framgångsr­ika friidrotta­re. Nej, han var inte tränare, men han skapade förutsättn­ingar för alla att växa. Så även för klubben i stort. Alingsås har mycket Pelle att tacka för att Mjörnvalle­n utvecklade­s till en modern idrottspla­ts med tidsenliga löparbanor exempelvis. Han låg också bakom flera intressant­a samarbetsp­rojekt, minns speciellt ett med kyrkan kring missbruksp­roblematik­en och allas lika värde.

Insatserna gick heller inte omärkt förbi då Pelle bland annat fick ta plats i Svenska Friidrotts­förbundets styrelse.

Under alla år på tidningen lärde jag även känna politikern P-G Björkman. Lika rak och tydlig där. Sa vad han tyckte och tänkte, utan omskrivnin­gar. Men oftast grundat på sunt förnuft och medmänskli­ghet. Alltid tillgängli­g och vänlig. Även om han inte alltid gillade det som skrevs. Han respektera­de de demokratis­ka spelregler­na – och därför respektera­des han även från omgivninge­n – över partigräns­erna.

Nu skulle han fronta Socialdemo­kraterna i det stundande kyrkovalet. Men istället blir han själv föremål för en kyrklig ceremoni. Den tråkigaste av dem alla.

Många minns säkert hans starka och tydliga röst. Men alla kanske inte kände till att han även var en förträffli­g sångare. Textkunska­perna kanske inte var helt perfekta, men känslan och styrkan var något extra.

You did it Your way, Pelle!

 ?? Bild: Bosse Åström ?? P-G Björkman blev 72 år gammal.
Bild: Bosse Åström P-G Björkman blev 72 år gammal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden