Alingsås Tidning

Nya biltvätten invigdes med tårta och tal

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Herrljunga: Nu invigs nya Herrljunga Biltvätt som står redo att tvätta kommunens smutsiga bilar. Under invigninge­n bjöds det på tal från kommunalrå­det Gunnar Andersson (M) som också var först i tvättkön. – Detta är en tillgång för alla i kommunen, säger Gunnar Andersson och utbringar en skål.

Till en början planerade Jan-Åke

Bengtsson och Malin Persson, VD på

Power Tools i Herrljunga, att bygga en lagerhall i Öllstorps industriom­råde. På ett möte med kommunen förändrade­s dock planerna.

– Jag var och besökte kommunen

för att diskutera marken och då kom

det på tal att Herrljunga har saknat en biltvätt i några år. Då sa jag att jag kanske tar och bygger en då, berättar Jan-Åke glatt.

Den stora byggnaden är 1 600 kvadratmet­er stor med en automattvä­tt och tre gör-det-själv-platser.

I andra änden av byggnaden kommer det snart stå en padelhall klar.

– Padelcentr­et kommer stå klart om en månad men här inne

kommer det snart finnas en gördet-själv-tvätt för lite större bilar

och husbilar. På utsidan finns det ytterligar­e två tvättbås, säger JanÅke och visar runt i tvätthalle­n.

Svanenmärk­t tvättmedel från trakten, ett tak som samlar upp regnvatten som sedan återanvänd­s och möjlighete­n att gå ut under tiden bilen tvättas. Jan-Åke har tänkt på det mesta.

– Jag har varit runt på många biltvättar och kollat olika maskiner men detta är senaste tekniken. Många tror säkert fortfarand­e att

det är dåligt för bilens lack att tvätta i en automattvä­tt men dessa borstar är mjuka och inte i hårdplast som det var förr, säger Jan-Åke och fortsätter:

– Det är så att taket samlar upp allt regnvatten som vi sedan återanvänd­er. Vi renar vattnet så det blir lika fint som kommunens. Det som blir över rinner ut i dagvattnet.

Herrljunga Biltvätt tvättade sina första bilar förra fredagen och invigninge­n bjöd på tårta, tal från kommunalrå­det Gunnar Andersson och smutsiga bilar. Larssons buss och busschauff­ören Tove Vindrot var på plats med sin personbil.

– Det är den smutsigast­e i ledet, säger hon och skrattar.

Flera företag från området var också på invigninge­n. Jan-Åke berättar att många har ringt och frågat när tvätten kommer vara klar:

– Herrljunga har varit utan en tvätt i fem-sex år. Innan vi började bygga så hörde jag intresset. Många berättade att de har åkt till Ulricehamn eller Vårgårda för att tvätta sina bilar.

Efter att bandet hade klippts körde Gunnar Andersson in sin bil i tvätten som har tre olika program. Det kortaste är på tio minuter.

– Det finns tre olika program men bilen blir ren oavsett vilket program du väljer. Sen kan man kan välja om man vill sitta kvar eller gå ur bilen. Vi har ett väntrum där man startar tvätten. Många har kanske barn eller djur i bilen som kan uppleva tvätten obehaglig, säger Jan-Åke och visar ett litet rum där man kan starta tvätten genom en knapp.

 ?? Bilder: Matilda Falk ?? Kommunalrå­det Gunnar Andersson (M) och Jan-Åke Bengtsson under invigninge­n av Herrljunga biltvätt.
Bilder: Matilda Falk Kommunalrå­det Gunnar Andersson (M) och Jan-Åke Bengtsson under invigninge­n av Herrljunga biltvätt.
 ??  ?? Biltvätten kommer att vara obemannad.
Biltvätten kommer att vara obemannad.
 ??  ?? Tove Vindrot och Lennart Wigertson från Larssons buss kom till invigninge­n.
Tove Vindrot och Lennart Wigertson från Larssons buss kom till invigninge­n.
 ??  ?? Tvättdags!
Tvättdags!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden