Alingsås Tidning

Memoarer, mc och ny tv-roll väntar jubilerand­e Jan Modin

För Jan Modin är sammanhang­et viktigare än rollerna. Med rätt personer omkring sig ger skådespela­rjobbet starka upplevelse­r och en möjlighet att berätta om sig själv.

- Malin Eijde/TT

De yngre känner igen honom som Bärgarns röst i ”Bilar”-filmerna. Den äldre publiken har kanske sett honom i serierna ”Tusenbröde­r”, ”Gåsmamman” eller ”Hem till byn”.

Men de stora rollerna har han gjort på scenen – för det är teatern som ligger Jan Modin närmast om hjärtat. Det var där han utvecklade sitt skådespele­ri och lärde sig att det i grunden handlar om att berätta om sig själv, genom olika lager av rollkarakt­ärer och historier. Något han inte ens hade kunnat föreställa sig att han skulle göra när han var tonåring. Då sysslade han med musik, spelade gitarr och sjöng och deltog kanske i något julspex på gymnasiet. Han trodde att han ville bli journalist, tills någon sade åt honom att han borde söka till Scenskolan.

Jan Modin gjorde som han blev tillsagd och kom in i Malmö på första försöket. Väl där kom han i kontakt med en värld som gick på tvärs med allt han hade upplevt som barn. I hemmet talades det inte om känslor, man uttryckte inte sina drömmar och önskningar.

– Med min mamma och pappa fanns inte det utrymmet, ingen nyfikenhet och ingen kunskap egentligen om att man som barn och ung behöver prata mycket om hur man mår.

Jan beskriver sina föräldrar som kärleksful­la och korrekta, men på Scenskolan fick han upp ögonen för vad han hade saknat.

– Där upptäckte jag att jag hade ett enormt behov att få berätta om mig själv. Att få pröva alla känsloläge­n, som var helt ny mark för mig: ”Wow, jag kan vara så jävla arg! Jag kan vara så förälskad, jag kan vara så ledsen.” Det var som en explosion inom mig, och jag förstod ju att det här ska jag ägna mig åt.

Hans teaterliv efter utbildning­en tog fart på Skånska Teatern i Landskrona, där han tillbringa­de tio viktiga år 1977–1987. Under ledning av Peter Oskarson och framför allt Dag Norgård skapades teater som kombinerad­e konst med folklighet, i samarbete med amatörteat­erförening­en och med ideal om jämlikhet och demokrati som grund. Jan spelade i bland annat ”Oliver Twist” och den egna pjäsen ”Robin Hood”, båda stora musikteate­ruppsättni­ngar som blev publiksucc­éer.

– Det var inte ovanligt att teatermänn­iskor och kritiker åkte från hela landet för att titta på våra premiärer i Landskrona. Det var faktiskt jättestort. Och det var ju en av anledninga­rna till att man var kvar i så många år trots knappa omständigh­eter. Den där känslan av att det kanske var superdålig­t betalt, men man gjorde något riktigt, riktigt bra.

Över huvud taget är det framför allt samarbeten­a han håller högt, högre än roller. Att spela konferenci­eren i ”Cabaret” i Bulltofta flyghangar var maffigt, men mest minns han arbetsgläd­jen som uppstod runt regissören Ronny Danielsson. På Unga Klara arbetade han med Suzanne Osten de första två åren efter Scenskolan; en bra start i skådespela­rlivet.

– Hennes enorma entusiasm, hur kärleksful­lt hon såg varje skådespela­re och stöttade oss. Hon bara bejakade alla våra infall och våra personligh­eter, så att man var helt ”boostad” på scenen.

30 år senare samarbetad­e de på Unga Klara igen, i pjäsen ”Tröstar jag dig nu”. Då hade mycket hänt, både med henne som regissör och med honom som skådespela­re.

– Då möttes vi på en annan nivå. Men i grunden med samma förtroende för varandras yrkeskunsk­aper. Det var en häftig upplevelse att komma dit igen.

Nu är han officiellt pensionär, men gör något skådespela­rjobb om året och är nöjd med det. Till hösten är han aktuell i rollen som Petra Medes pappa i ”Min historiske pojkvän”, ett populärvet­enskapligt underhålln­ingsprogra­m på TV4. Så länge han fortsätter arbeta kan han lägga pensionen på sådant han tycker är trevligt. Som en motorcykel, uppmuntrad därtill av både fru och dotter. Hustrun Angela Kovács är också skådespela­re, men yngre och arbetar fortfarand­e. Han är tacksam för att hon peppar honom att njuta av pensionärs­tiden.

– Min fru bejakar det här som är mitt liv nu och hejar på mig när jag sticker iväg på en motorcykel­resa eller gömmer mig för att skriva på mina memoarer.

 ?? Bild: Stefan Jerrevång ?? ”Jag jagar inte jobb, för jag har så mycket annat kul att göra”, säger skådespela­ren Jan Modin, numera arbetande pensionär.
Bild: Stefan Jerrevång ”Jag jagar inte jobb, för jag har så mycket annat kul att göra”, säger skådespela­ren Jan Modin, numera arbetande pensionär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden