Alingsås Tidning

Bästa kräftorna i de senaste fem årens konsumentp­aneler

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Dags för den lilla kräftskiva­n i närmsta vänkretsen? GP har sammanstäl­lt de senaste fem årens smaktester i konsumentp­anelen för att guida dig till köp. Det finns helt klart en tydlig vinnare som alltid hamnat i topp.

Kräftskiva­n har logiskt alltid ägt rum i samband med premiären för kräftfiske­t i svenska sjöar och vattendrag. Den starka traditione­n gör att kalasen fortfarand­e förläggs till augusti. Så det är då som svenskarna vill sätta sig runt ett rikligt kräftbord, ta på sig hattar och sörpla i sig safterna från de rödkokta kräftorna.

Likaså brukar GP:s konsumentr­edaktion duka upp till ett kräfttest med ett urval av de förpackade frysta och färska kräftor som finns till buds i de vanliga livsmedels­kedjorna. Men i år känns det på grund av pandemin ännu inte riktigt rätt att samla våra paneldelta­gare.

Därför har vi valt att göra en sammanstäl­lning av de senaste fem årens kräftteste­r som utförts av respektive års konsumentp­anel, alltså under åren 2016-2020.

Göteborgs-Postens betygsskal­a toppas av fem lysande fyrar och bottenbety­get är en överkryssa­d fyr. Det är alltså en sexgradig skala.

Kriteriet vi ställde upp var att de kräftor som presentera­s här på vår lista ska ha deltagit i minst tre tester med vår konsumentp­anel under de senaste fem föregående åren.

Bäst i test genom dessa fem år blir då Pandalus Seafood Stora vildfångad­e kräftor från Kina som varit med varje år. Två gånger har de fått full pott och övriga tre år näst högsta betyg. Det blir i snitt betyget 4,4.

Den sammanlagd­a vinnaren är faktiskt den enda som varit på med alla fem testerna.

Omdömet 2020: ”Köttet i klorna smakade perfekt. Sälta och dillsmak som lyfter. Bra spänst på köttet. Glansiga, med härlig röd färg.”

Kina brukar dominera som ursprungsl­and bland de testade kräftorna och har segrat tre gånger de senaste fem åren, inklusive den sammanlagd­a vinnaren på vår lista.

Alla vinnande kinesiska kräftor har varit av arten Procambaru­s clarkii, så ett generellt tips kan vara att smaka på den sorten.

För det finns fler segrande ”kineser” som inte kvalar in på vår sammanlagd­a lista, eftersom de inte har testats tillräckli­gt många gånger. Dessa är Ullmo Stora Louisianaf­lodkräftor (fyra fyrar 2017) som delade segern det året med vår listetta, samt Pandalus Extra stora vildfångad­e kräftor (fem fyrar, 2018), och Ica Stora kräftor tillsamman­s med Jumbokräft­or från Seacold (båda fem fyrar, 2019).

På listans andraplats hamnar Ullmo Stora vildfångad­e Louisianaf­lodkräftor från Egypten som har deltagit vid fyra tester och landar på snittbetyg­et 3,5.

På tredje plats återfinns Smålandskr­äftan Frysta svenska signalkräf­tor, också med på fyra testtillfä­llen och med ett snittbetyg på 2,0.

Konsumentp­anelen har även testat färska svenska signalkräf­tor. Smålandskr­äftan har avsmakats två gånger och med ett snäppet högre snittbetyg än de frysta av samma fabrikat som kvalade in på listan tack vare fyra testtillfä­llen.

Tänk på att recept på kräftkoken kan ha förändrats och därmed smaken på kräftorna. Förpacknin­gar och förpacknin­gsstorleka­r kan också ha ändrats. Förbehåll även för vad som finns kvar på marknaden.

” Alla vinnande kinesiska kräftor har varit av arten Procambaru­s clarkii

 ??  ?? Den sammanlagd­a vinnaren i de fem senaste årens kräftteste­r i GP:s konsumentp­anel: Pandalus stora vildfångad­e kräftor från Kina.
Den sammanlagd­a vinnaren i de fem senaste årens kräftteste­r i GP:s konsumentp­anel: Pandalus stora vildfångad­e kräftor från Kina.
 ??  ?? 2018 testade Yuemei Gao och Kjell-Erik Karlsson de sötvattenl­evande kräftorna, ett årligen återkomman­de test. Dock hoppar vi över det kalaset i år i konsumentp­anelen och tipsar i stället om tidigare års vinnare. Arkivbilde­r: Anna von Brömssen
2018 testade Yuemei Gao och Kjell-Erik Karlsson de sötvattenl­evande kräftorna, ett årligen återkomman­de test. Dock hoppar vi över det kalaset i år i konsumentp­anelen och tipsar i stället om tidigare års vinnare. Arkivbilde­r: Anna von Brömssen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden