Alingsås Tidning

En 70-åring med visioner

Alingsås: I dag fyller Bo Westerholm 70 år. Någon pension är det inte tal om, men passion har Bo hur mycket som helst av. För AT berättar han om kärleken till dansen och konsten, till sin numera framlidne man Claude Marchant och till sin nye man.

- Katrin Niklasson katrin.niklasson @alingsasti­dning.se

I dag fyller kulturprof­ilen Bo Westerholm 70 år. I en personlig intervju med AT berättar han om sin långa karriär, om visioner för Alingsås kulturliv och om sitt livs kärlekar.

Året är 1970. Claude Marchant, grundaren av Balettakad­emin och lärare i den dansklass Bo Westerholm tagit, säger till honom att bara han fortsätter med dansen så kan han garantera att Bo kommer stå på scen inom ett år och vara i USA inom tre. Claude fick rätt.

1971 står Bo Westerholm på scen

på Götaplatse­n under Göteborgs 350-årsfirande och även i Stenhammar­salen i pjäsen ”Yerma”. År 1973 reser han till USA där han fått en plats på danscolleg­et American Dance Festival.

Men vi börjar med att backa bandet. Bo är född på Alingsås BB klockan 15.05 den 26 augusti. Som barn hade han mycket energi och kunde aldrig sitta still. Och han älskade att sjunga.

– Både min mamma och pappa jobbade och då fick min farmor passa mig. Hon satte mig på en potta i köket, satte på radion och när jag stämde upp i ”’O sole mio” skrek jag så grannarna undrade om jag var sjuk, säger Bo med ett skratt.

Som ung ville Bo bli läkare eller veterinär, men när skoltrött

När jag gick hem efter första kurstillfä­llet var jag helt överlyckli­g! Det var verkligen där det sade klick på riktigt med dansen.

Just nu är jag världens lyckligast­e människa.

heten satte in då han gick i sista ring bestämde han sig för att ta ett sabbatsår. Det ledde honom till en sjömansutb­ildning, med målet att

få se nya delar av värden. Ungefär ett halvår senare lämnade han Göteborgs hamn.

– Vi åkte ut på Medelhavet, ner till Afrikas kust, upp genom Engelska kanalen och hem. Jag gjorde några sådana resor och fick det ur blodet. Och jag dansade i varenda hamn!

Det var när Bo kom i land som han såg en annons om en sommarkurs i jazzbalett. Ledd av Claude Marchant.

– När jag gick hem efter första kurstillfä­llet var jag helt överlyckli­g! Det var verkligen där det sade klick på riktigt med dansen, säger Bo, och fortsätter:

– När jag kom tillbaka en vecka senare hade jag tränat varje dag. Clau

de såg det, och ville att jag skulle

komma oftare. Jag berättade att jag inte hade råd, att jag liftade mellan Alingsås och Göteborg för att kunna komma till kursen, och då sa han att han skulle betala om jag började

dansa två dagar i veckan.

Så blev det, och samtidig fick Bo jobb som vårdare på Lillhagen.

– När hösten kom var planen att jag skulle vidareutbi­lda mig inom vården, men det var då Claude sa att han slog vad om att jag skulle stå på scen om ett år och vara i USA inom tre år om jag bara fortsatte dansa.

Det sa inte bara klick mellan Bo och dansen där i början av 70-talet. Det sa också klick direkt mellan Bo och Claude.

– Det var 32 år mellan mig och Claude, men han förstod allvaret när jag berättade för honom hur jag kände. Att om det skulle vara vi

skulle det vara för resten av livet. Och

så blev det. Han dog i mina armar 2004. Vi fick 34 år tillsamman­s.

Att vara ett samkönat par där åldersskil­lnaden var stor och där den ene var svart och den andre vit, var något som väckte reaktioner. Bo

berättar att han och Claude fick ta emot både muntliga och skriftliga hot och trakasseri­er.

– Men jag och Claude lät det aldrig komma åt oss.

Efter Claudes bortgång 2004 flyttade Bo hem till Alingsås igen. Här har han levt ensamståen­de fram till i höstas, då han träffade Ove Thorsén. Bara ett halvår senare gifte de sig.

– Vi hade känt till varandra sedan tidigare men inte känt varandra. Allt

stämde direkt, det sa verkligen klick!

Att få leva med Claude var som att få högsta vinsten i livets lotteri. Och så har jag fått den igen! Just nu är jag världens lyckligast­e människa.

Bos cv är långt. Sedan han stod på scen för första gången i början av 70-talet har han varit en del av otaliga uppsättnin­gar. Han har dansat i Stora Teaterns balett, gjort landsomfat­tande turnéer med Cramérbale­tten och arbetat med många namnkunnig­a artister, bland andra Nils Poppe, Eva Rydberg och Lill-Babs.

Men trots att han nu fyller 70 år har han inte slagit av på takten. Just nu pågår repetition­erna av ”Tosca” på Göteborgso­peran, där Bo spelar

förste torterare Roberti. Senare i höst

kommer han också dansa i Vasakyrkan, i föreställn­ingen ”Trois Danses” samt i ”Nötknäppar­en”, som sätts upp på Lorensberg­steatern.

För att klara det hårda arbetet är Bo noggrann med att sköta sin hälsa. – Jag gör en medveten satsning. Om inte för 70 år till så i alla fall för

10 år till. Jag har börjat träna med

PT och även om jag inte gått ner så mycket i vikt har jag förändrat hela min kropp. Jag är snygg som sjutton,

om jag får säga det själv! Jag tittar mig i spegeln och tänker ”wow!”

På hemmaplan i Alingsås har Bos engagemang bland annat setts i Alingsås musikteate­rsällskap, där han bland annat producerat uppsättnin­garna ”A Chorus Line” och ”Musikalaft­on”. Han är också ordförande i Alingsås teaterföre­ning, som under sommaren krokade arm just med AMTS i ett koncept där man plockade godbitar från fyra musikaler och spelade dem på fyra

av Alingsås innerstads gårdar. Det gav Bo blodad tand och formade en vision för framtiden.

– Varför utnyttjar man inte Estrad mer som scen för dans, teater, musikal och balett? Scenen är rätt makalös och AMTS är så jättebra nu. Tänk att få sätta upp ”West Side Story”, ”Jesus Christ Superstar” eller någon nyskriven musikal. Se på Lisebergsh­allen eller på Scandinavi­um och vad man gjort där, säger Bo, och tillägger:

– Det finns en oerhörd utveckling­spotential för besöksnäri­ng och stadens fenomenalt duktiga och ambitiösa artistbegå­vningar. Kom igen Alingsås – WAKE UP!

 ?? Bild: Katrin Niklasson ??
Bild: Katrin Niklasson
 ??  ?? Bo vill se att Estrad utnyttjas mer som scen för dans, teater, musikal och balett.
Bo vill se att Estrad utnyttjas mer som scen för dans, teater, musikal och balett.
 ?? Bild: Katrin Niklasson ??
Bild: Katrin Niklasson
 ?? Bild: Revymakarn­a ?? 2013 medverkade Bo Westerholm i en uppsättnin­g av Cats på Skövde stadsteate­r. Bo spelade Munkustrap, och syns näst längst till vänster i bild.
Bild: Revymakarn­a 2013 medverkade Bo Westerholm i en uppsättnin­g av Cats på Skövde stadsteate­r. Bo spelade Munkustrap, och syns näst längst till vänster i bild.
 ?? Bild: Pressklipp från Borås Tidning ?? Recension av ”La Bohème”, som sattes upp på GöteborgsO­peran 2020, i Borås Tidning.
Bild: Pressklipp från Borås Tidning Recension av ”La Bohème”, som sattes upp på GöteborgsO­peran 2020, i Borås Tidning.
 ?? Bild: Heikki Koskelaine­n ?? Bo som Döden i ”Stenriket”, som sattes upp i Stallebrot­tet 2015.
Bild: Heikki Koskelaine­n Bo som Döden i ”Stenriket”, som sattes upp i Stallebrot­tet 2015.
 ?? Bild: Katrin Niklasson ?? Musiken har funnits med i Bos liv sedan barnsben.
Bild: Katrin Niklasson Musiken har funnits med i Bos liv sedan barnsben.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden