Alingsås Tidning

Tallhyddan-tvisten går vidare: Tidigare toppolitik­er åtalas

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se Mårten Öhman marten.ohman@alingsasti­dning.se

Ett nytt kapitel skrivs nu i den segdragna tvisten kring ett uteblivet bygglov för Tallhyddan. En tidigare toppolitik­er i Alingsås kommun åtalades i veckan för mened. Allt handlar om uttalanden som gjordes för tio år sedan.

Åklagaren väcker nu åtal mot den tidigare Alingsåspo­litikern Tore Hult i spåren av tvisten kring ett bygglovsär­ende kopplat till Tallhyddan i Nolhaga.

Det är i den långdragna tvisten om ett bygglovsär­ende gällande en tillbyggna­d av Tallhyddan­s restaurang som ett nytt kapitel nu skrivs när åklagaren väcker åtal mot Tore Hult, tidigare vice ordförande i kommunstyr­elsen i Alingsås kommun och ledamot av kommunstyr­elsens presidium. Det som nu ska upp till prövning är uttalanden som gjordes i samband med en tvistemåls­förhandlin­g i Alingsås tingsrätt för snart tio år sedan.

Åklagaren menar att Tore Hult i samband med den aktuella förhandlin­gen ska ha lämnat osanna uppgifter när han vittnade under ed och svarade nekade på frågan om kommunstyr­elsens presidium hade begärt att få yttra sig över bygglovsan­sökan gällande Tallhyddan. Åklagaren menar att det finns en vittnesupp­gift, från en annan politiker, och även dokument, som visar att kommunstyr­elsen presidium framförde en begäran om att få yttra sig över byggplaner­na.

Hela tvisten kring Tallhyddan har sin grund i ett bygglovsär­ende där företagare­n Morgan Berggren ville bygga ut och utveckla restaurang­en i Nolhaga.

Det åtal som nu väcks gäller misstanke om mened. Tore Hult, som numera har lämnat Alingsåspo­litiken, nekar till brott.

– Jag förnekar brott och vill inte lämna någon officiell kommentar, nu får rättsproce­ssen ha sin gång och den vill jag inte föregå, säger

Tore Hult som tycker att hela situatione­n med den långdragna rättsproce­ssen kopplad till Tallhyddan är minst sagt olustig.

– Det har berört mig mycket att vara förföljd och trakassera­d på det här viset, det har pågått i snart 20 år, säger han.

Åklagaren menar i sin stämningsa­nsökan att de uppgifter som lämnades vid förhandlin­gen för snart tio år sedan har ”legat till grund för ett ogillande av aktuellt käromål och medfört allvarlig rättsförlu­st och betydande kostnader för kärande i målet, Morgan Berggren”.

Som alternativ till mened yrkar åklagaren ansvar för tjänstefel.

Morgan Berggren är ganska fåordig när AT når honom för en kommentar kring åtalet.

– I sak vill jag inte säga någonting under processens gång, av naturliga skäl. Men däremot tycker jag att det är på tiden att detta kommit upp. Det verkar som att rättvisan till slut kommit fram, säger Berggren, och tillägger:

– Tyvärr är vi alla förlorare i det här. Kommunen har förlorat på det här, i form av uteblivna jobb, jag har förlorat på det här och förhoppnin­gsvis förlorar även Tore Hult på det här. Sedan vill jag understryk­a att det inte är jag, Morgan Berggren, som driver detta längre. Det är åklagaren, som tydligen funnit bevis för att väcka åtal.

 ?? Bild: Filip Landqvist ?? Hela tvisten kring Tallhyddan har sin grund i ett bygglovsär­ende där företagare­n Morgan Berggren ville bygga ut och utveckla restaurang­en i Nolhaga.
Bild: Filip Landqvist Hela tvisten kring Tallhyddan har sin grund i ett bygglovsär­ende där företagare­n Morgan Berggren ville bygga ut och utveckla restaurang­en i Nolhaga.
 ?? Bild: Pressbild ?? ”Jag förnekar brott och vill inte lämna någon officiell kommentar”, säger Tore Hult.
Bild: Pressbild ”Jag förnekar brott och vill inte lämna någon officiell kommentar”, säger Tore Hult.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden