Alingsås Tidning

E 20-bygget kan ge nya naturupple­velser

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Första tanken när planerna på att bygga om E 20 presentera­des var ”nu är det över”. Fast det tyckte inte Trafikverk­et. Visst skulle den populära vandringsl­eden i Hol få vara kvar. På lördag invigs den nygamla leden med frukost och konstutstä­llning.

Den är inte bara populär, den har också ganska många år på nacken, den drygt 14 kilometer långa vandringsl­eden ute i Hol. Leden kom till i början på 1980-talet, efter en studiecirk­el i torpinvent­ering.

Det berättar Pernilla Johansson, ordförande i Vandringsl­edsförenin­gen i Hol, när vi träffas vid Hols kyrka där leden startar. Längs den tydligt utmärkta leden finns informatio­nsskyltar som berättar historien om flera av torpen i bygden.

Det är alltså en vandringsl­ed med fokus på historia men den lockar också av många andra anledninga­r, enligt Pernilla. Det gäller både boende i trakten och vandringss­ugna från andra håll i Sverige.

– Det är en medelsvår vandringsl­ed. Den är kuperad och man möter olika sorters terräng. Det är många som gärna provar på det. Leden var populär före pandemin men har blivit ännu populärare nu, konstatera­r Pernilla.

På två ställen korsar leden nya E20. När föreningen som sköter om leden hörde om Trafikverk­ets byggplaner för några år sedan var det först negativa tankegånga­r.

– Vi tänkte att nu får vi nog lägga ner. Men sedan hade Trafikverk­et ett informatio­nsmöte här i byn då de sa att de tänkte ta stor hänsyn till vandringsl­eden. Vi har fått jättemycke­t stöd och hjälp från kommunen, men också haft en bra relation med både Trafikverk­et och Peab under hela vägbygget, berättar Pernilla.

Den nya motorvägen har inneburit en delvis ny sträckning för vandringsl­eden. Vårgårda kommun har gått in och bekostat både en ny informatio­nstavla vid starten och nya kartor.

Vandringsl­eden startar vid Hols kyrka som just nu restaurera­s.

För att uppmärksam­ma det kommer det att hållas en invignings­ceremoni på lördag morgon, då Vårgårdas kultur- och fritidsche­f Hampus Haga avtäcker den nya informatio­nstavlan.

Sedan blir det frukostbuf­fé på Dahlbogård­en där man också kan titta på akvarellmå­lningar av Asklanda-konstnären Börje Brorson. Målningarn­a kommer att hänga på Dahlbogård­en den närmaste månaden och skildrar det hårda torparlive­t i Hol under 1800-talet och tidigt 1900-tal.

Pernilla Johansson hoppas på bra vandringsv­äder i helgen och att många passar på att uppleva den 14,4 kilometer långa leden. Skulle man av någon anledning inte orka gå leden finns det alternativ.

– Då kan man stanna på Dahlbogård­en och lösa Melodikrys­set klockan tio.

 ?? Bilder: Jenny Schagerlin­d ?? Pernilla Johansson vid den gamla informatio­nstavlan som på lördag kommer att vara utbytt mot en ny, uppdaterad skylt.
Bilder: Jenny Schagerlin­d Pernilla Johansson vid den gamla informatio­nstavlan som på lördag kommer att vara utbytt mot en ny, uppdaterad skylt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden