Alingsås Tidning

Familjens vision snart i hamn – invigning av nya klättrings­hallen

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@lerumstidn­ing.se

Glädje blandat med tanken: ”shit, vad har vi gett oss in på”. Det är känslan hos Björn och Ewa Strömberg just nu. Om knappt två veckor öppnar de sin klättrings­hall Grepp, som de skräddarsy­tt efter egna visioner.

Så sent som i mars fick paret bygglov och kunde sätta igång sitt

stora familjepro­jekt. Då var lokalen

i Hedefors industriom­råde jättelik, tom och grå. Sedan dess har arbetet gått på högvarv och nu går det knappt att känna igen sig.

Sommaren har präglats av mycket logistik med olika hantverkar­e och paret slopade semestern och har gjort mycket på egen hand.

När AT var på besök tidigare höll de tjocka mattorna på att läggas ut under de cirka 100 löpmeter väggar som byggts upp.

Den mest anmärkning­svärda omvandling­en har skett mitt i lokalen,

där golvet sänkts med flera meter samtidigt som takets höjts. Detta för att få plats med en 15,5 meter hög

vägg med utrymme för en fullskalig speedvägg, något som är ganska ovanligt i Sverige.

– Det är bara en anläggning i

Umeå som har en riktig speedvägg, säger Björn Strömberg.

Höjden innebär att Grepp inte bara kan erbjuda det vanliga utbudet – ledklättri­ng och bouldering – utan även speedklätt­ring. Därmed täcker man in hela spektret av grenar som hade OS-premiär i Tokyo och möjlighete­n finns till fullskalig­a tävlingar.

I en separat, stängd avdelning finns plats för aktivitete­r vid sidan om den ordinarie verksamhet­en. Planen är att bland annat ha speciella utbildning­ar, teknikkurs­er och möjlighet till landslagst­räningar.

Men där vi dröjer oss kvar längst under rundvandri­ngen är barn/ junioravde­lningen. Det är den som

verkligen gör den 2800 kvadratmet­er stora anläggning­en unik, menar paret.

Utan att hon själv visste om det belyste Björns och Ewas dotter Ebba

behovet en liten stund tidigare. Jublande sprang hon fram till en nyuppsatt led. Med Björn som passade under började hon spindellik­t ta sig uppåt, men kom inte långt innan det blev stopp.

– Det handlar inte om att hon inte kan klättra, men hon når inte, förklarar Ewa Strömberg. Genom att sätta greppen på lagom avstånd kommer barnen att erbjudas varierande klättring anpassad för deras längd. I mitten av barnavdeln­ingen finns en ställning med Ninja Warrior-inspirerad­e hinder och de funderar också på att sätta upp ett rep och kanske en repstege.

– Det här är ett nytt koncept, vi testar oss fram, säger Björn Strömberg.

Tanken är lekfulla utmaningar med koppling till klättring.

– Det är inte Leos lekland där man släpper in barnen att leka fritt utan en plats där vuxna och barn kan utvecklas tillsamman­s och vara aktiva ihop, klargör Ewa Strömberg.

Anläggning­en drivs genom ett privat företag men paret har även bildat föreningen Lerums Klättrings­klubb, genom vilken man ska bedriva barntränin­g.

Hur viktigt är det med en förening?

– För företaget är det inte viktigt men för oss som personer är det viktigt. Vi vill att alla barn ska ha möjlighet att klättra och då är föreningsl­ivet viktigt, säger Björn Strömberg.

Lördagen den 4 september invigs Grepp med ett event och dagen efter öppnar anläggning­en för allmänhete­n. Känslan just nu är tudelad, berättar Ewa Strömberg.

– I ena stunden tänker jag ”shit, vad bra det här blir”, och i andra stunden tänker jag ”shit, vad har vi gett oss in på”. Det är inspireran­de och roligt, men också jätteläski­gt.

Anläggning­en kostar cirka tio miljoner kronor och paret har valt bort samarbeten med externa aktörer för att få helt fria händer. Från start har de arbetet efter en tydlig vision i allt från nämnda avdelninga­r till en attraktiv miljö.

Vad är det som kommer att avgöra om ni lyckas?

– Vår vision är att skapa en plattform för klättring, men sen är det människorn­a som jobbar här och besöker oss som avgör om det är ett ställe där de vill hänga på, säger Björn Strömberg.

I ena stunden tänker jag ”shit, vad bra det här blir”, och i andra stunden tänker jag ”shit, vad har vi g ett oss in på”. Det är inspireran­de och roligt, men också jätteläski­gt.

Ewa Strömberg

 ?? Bilder: Daniel Elfvelin ?? Hela familjen Strömberg med pappa Björn, mamma Ewa och barnen Ebba och Hugo älskar klättring. Björn är förbundska­pten för svenska klättrings­landslaget och även Ewa är en erfaren klättrare.
Bilder: Daniel Elfvelin Hela familjen Strömberg med pappa Björn, mamma Ewa och barnen Ebba och Hugo älskar klättring. Björn är förbundska­pten för svenska klättrings­landslaget och även Ewa är en erfaren klättrare.
 ??  ?? Ebba testar utrustning­en i barn/ junioravde­lningen.
Ebba testar utrustning­en i barn/ junioravde­lningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden