Alingsås Tidning

Historisk prognos: Socialchef­en räknar med budget i balans

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Den negativa trenden ser ut att vända för socialförv­altningen som räknar med ett positivt resultat för årets budget.

– Vi har gjort en stor resa, säger förvaltnin­gschefen Karin Alvermalm.

Alingsås: Under lång tid har budgetfölj­samheten inom socialförv­altningen varit låg i kommunen. Men nu ser trenden ut att brytas för första gången på länge. – Vi har gjort en stor resa, säger förvaltnin­gschef Karin Alvermalm.

Socialförv­altningen har under många år kämpat med att hålla sig inom budgetrama­rna och stått inför tuffa besparings­krav. Bland annat har kostnadern­a för försörjnin­gsstöd skenat de senaste åren och köpta vårdplatse­r har blivit en dyr historia för kommunen.

Men nu ser den negativa trenden ut att vända. För första gången på väldigt länge räknar förvaltnin­gen med att lämna året med en positiv prognos.

– Det känns väldigt positivt! Vi har gjort en stor resa inom förvaltnin­gen, med en kraftig omställnin­g under de senaste två åren, och det är det vi ser resultatet utav nu, säger Karin Alvermalm, förvaltnin­gschef.

Bland annat handlar det om personalom­ställninga­r som trätt i kraft fortare än beräknat och förändrade redovisnin­gsprincipe­r som gör att socialförv­altningen sannolikt redovisar ett överskott i år.

– Det är tillfällig­a engångseff­ekter som gör att vi nu ser ut att få ett positivt resultat och inför 2022 har en budget i balans, säger Karin Alvermalm.

Men trots det positiva beskedet finns flera utmaningar kvar att tackla.

– Vi måste arbeta aktivt för att få till fler riktade, förebyggan­de insatser och insatser man kan få utan bistånd. Våra förändrade arbetssätt ger inte full effekt tillräckli­gt fort för att få loss de resurser som behövs för detta. De ökade kostnadern­a för försörjnin­gsstödet tränger ut annan verksamhet i dagsläget, säger Karin Alvermalm.

Mellan 2018-2020 har kostnadern­a för försörjnin­gsstöd ökat med drygt 44 procent, och ser ut att fortsätta öka även framöver förklarar Karin Alvermalm.

– Den största ökningen beror helt enkelt på en volymöknin­g, alltså att allt fler behöver försörjnin­gsstöd. Skälet till det är dels att förutsättn­ingarna har förändrats för statliga ersättning­ar.

Men när det gäller frågan om köpta vårdplatse­r har utgångsläg­et förändrats helt.

– Vi har gjort ett jättestort omställnin­gsarbete och köper inte platser i samma utsträckni­ng längre. Vi har byggt upp lösningar på hemmaplan vilket också ofta är bättre för den enskilde. Det är en kvalitetsh­öjning som skett, vilket också lett till att vi kan hålla vår budgetram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden