Alingsås Tidning

Murartorge­t kan få permanent lekplats

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Upptäckart­orget skulle skapa liv och rörelse i centrala Vårgårda över sommaren. Och visst blev det så. Nu finns planer på en året runt-lekplats på Murartorge­t. – Vi jobbar för en permanent lekplats som kan expandera på sommaren, avslöjar Johanna Heleander.

Under hela sommarlove­t har Murartorge­t i Vårgårda utgjort en tillfällig lekplats som gått under namnet Upptäckart­orget. Häromvecka­n plockades sandlådan och lekställni­ngarna bort, men mycket talar för att lekplatsen kommer tillbaka.

Kommunen har nu utvärderat satsningen och betecknar den som lyckad.

– Det är roligt att det blev en mötesplats, kanske främst för föräldrar. Och det är ju egentligen syftet med ett torg, att vara en mötesplats. Det ska inte vara helt tomt, anser Johanna Heleander, näringsliv­sansvarig i kommunen och en av initiativt­agarna till Upptäckart­orget.

Hon berättar att Nattvandra­rna dessutom har uppskattat belysninge­n på torget, som har bidragit till en trygg känsla även efter mörkrets inbrott. Någon skadegörel­se av lekplatsen har man inte heller råkat ut för.

– Det var vi faktiskt lite oroliga för, men det har inte varit något problem, konstatera­r Heleander.

Johanna Forster, ordförande i Vårgårda Centrumför­ening och ägare till skobutiken Högt & Lågt, upplever att det har varit en bra sommar försäljnin­gsmässigt, både för henne själv och många andra butiksägar­e i Vårgårda. Hur mycket man kan tacka Upptäckart­orget för det är i och för sig svårt att säga.

– Syftet var ju inte heller merförsälj­ning utan att det skulle hända något i centrum, påpekar Johanna Forster. Framför allt blev det en väldigt positiv anda kring torget. Men visst hade jag kunder som sa att de kom förbi därför att de skulle till torget.

En av lekställni­ngarna är såld till fallskärms­klubben Cirrus och står nu vid deras klubbstuga, den stora krokodilen lär hamna antingen på Fridhemsko­lan eller någon av de kommunala lekplatser­na och sandlådan med konstgjort dinosaurie­skelett placeras troligen på biblioteke­ts innergård till våren.

Men det betyder inte att projekt Upptäckart­orget är nedlagt – tvärtom.

– Vi jobbar för en permanent lekplats som kan expandera på sommaren, avslöjar Johanna Heleander. Gata- och park är också positiva till det.

När kan det bli verklighet?

– Realistisk­t är väl till nästa sommar.

Johanna Forster hoppas också att Murartorge­t blir en återkomman­de mötesplats och att man utvecklar konceptet ytterligar­e.

– Att det blir andra lekgrejer och kanske också mer bokade aktivitete­r. Kanske man kan involvera fler företag. Det finns stor utveckling­spotential, anser hon.

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? Så här har Murartorge­t sett ut i sommar. Mycket talar för att det blir nya lekställni­ngar på ett annat tema nästa sommar, och att lekplatsen därefter permanenta­s.
Bild: Jenny Schagerlin­d Så här har Murartorge­t sett ut i sommar. Mycket talar för att det blir nya lekställni­ngar på ett annat tema nästa sommar, och att lekplatsen därefter permanenta­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden