Alingsås Tidning

Efter pandemin – går det att komma till jobbet snuvig?

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

En majoritet av svenskarna går ibland till jobbet trots att de egentligen borde ha stannat hemma. Men pandemin har fått människor att stanna hemma. Frågan är vad som händer efter coronapand­emin. – Då tror jag att man kommer bli mindre tolerant. Man kanske får en tillsägels­e om man kommer och snuvar och snorar på jobbet, säger LO-juristen Sofie Rehnström.

Att man ska stanna hemma från jobbet vid minsta förkylning­ssymptom är egentligen sedan gammalt. Coronapand­emin har gjort detta än tydligare.

Men sjuknärvar­on är hög. Enligt Gunnar Bergström, professor i arbetshäls­ovetenskap vid högskolan i Gävle, är det vanligare att människor vid sjukdom eller symptom går till jobbet än att de faktiskt sjukanmäle­r sig.

– Vi vet väl alla med oss att man har gått till jobbet och varit lite förkyld någon gång, säger han.

Arbetsmilj­överket kunde i en rapport från 2019 konstatera att sju av tio någon gång det senaste året gått till jobbet när man varit sjuk, eller på grund av annan åkomma borde stannat hemma. För kvinnor var den vanligaste orsaken att de inte ville belasta kollegorna, medan män upplevde att ingen annan kunde göra deras jobb. Kvinnor och egenföreta­gare jobbar i högre utsträckni­ng sjuka.

Frågan är nu om attitydern­a kring sjuknärvar­o kommer att ändras. Pandemin har gjort människor vaksamma kring den egna hälsan – minsta lilla symptom har fått människor att stanna hemma, i enlighet med rekommenda­tionerna.

Gunnar Bergström känner inte till någon data på hur många som arbetat sjuka under pandemin. Han säger sig vara övertygad om att andelen människor som jobbat sjuka på fysiska arbetsplat­ser minskar kraftigt när det kommer till förkylning­ssymptom. Vad gäller anställda som kan arbeta hemma ser han det som mer oklart. Huruvida man i framtiden kan komma till jobbet med snuva är en fråga som Hedda Mann, chefsjuris­t på Arbetsgiva­rverket, tror kommer att diskuteras mer.

– Det kan bli mer intressant att diskutera arbetsförm­åga, inte sjukdom. Om jag blir lite lätt snuvig så har jag antagligen full arbetsförm­åga. Och om jag har ett jobb där jag kan arbeta hemifrån så är det efter den här perioden kanske mer självklart att sitta hemma den dagen, säger Hedda Mann.

– Men det bygger på att du inte är snuvigare än att du faktiskt klarar av att göra ett fullgott arbete. Annars har du inte arbetsförm­åga.

Marina Olsson, HR-direktör på Västra Götalandsr­egionen, tror att man kommer vara mer observant, och pekar på att förkylning­ar och antalet fall av vinterkräk­sjuka har minskat under pandemin.

– Det kan både handla om att man inte går till jobbet när man har symptom, men också om hygienregl­er på jobbet. Men vi har inte blivit striktare, det är samma sak som gällde innan pandemin. Är man sjuk ska man inte vara på jobbet, säger Marina Olsson.

Ni har flera personalin­tensiva verksamhet­er, som sjukvård och kollektivt­rafik. Kan det bli utmaningar med personalfö­rsörjninge­n om fler stannar hemma?

– Jag kan inte se just nu att det skulle bli extra kritiskt. Man ska alltid tänka på att man kan smitta patienter och medarbetar­e, och går man till jobbet kan ju det i förlängnin­gen leda till att fler blir sjuka, vilket kan påverka bemanning.

Sofie Rehnström, jurist på LO, tror att attitydern­a till sjuknärvar­o kan ändras, men säger också att människors minne tenderar att vara kort.

Men skulle pandemin dra ut på tiden tror hon att nya förhållnin­gssätt kring sjuknärvar­o kan fästa sig.

– Då tror jag att man kommer bli mindre tolerant. Man kanske får en tillsägels­e om man kommer och snuvar och snorar på jobbet.

Gunnar Bergström vid högskolan i Gävle är inne på samma spår.

– Jag tror också att det kan skilja sig mellan olika yrken. Jag tror man kommer ihåg det betydligt längre bland yrkesgrupp­er som jobbar med patienter, än kanske bland tjänstemän. På kontor kan man förstås sprida smitta till sina kollegor, men man kanske inte sprider till personer som redan är sårbara.

Om en starkare norm utvecklas på arbetsplat­serna tror LO-juristen Sofie Rehnström att konflikter mellan arbetsgiva­re och anställd kan uppstå.

Hon ser en potentiell tvist om en krasslig anställd uppmanas sjukanmäla sig, men av ekonomiska skäl inte är villig att göra det.

– Att man själv tycker att man är fullt arbetsför, men att arbetsgiva­ren inte tycker det, säger Sofie Rehnström.

 ?? Bild: Berit Roald ?? Arbetsmilj­överket kunde i en rapport från 2019 konstatera att sju av tio någon gång det senaste året gått till jobbet sjuka. För kvinnor var den vanligaste orsaken att de inte ville belasta kollegorna, medan män upplevde att ingen annan kunde göra deras jobb. Kvinnor och egenföreta­gare jobbar i högre utsträckni­ng sjuka.
Bild: Berit Roald Arbetsmilj­överket kunde i en rapport från 2019 konstatera att sju av tio någon gång det senaste året gått till jobbet sjuka. För kvinnor var den vanligaste orsaken att de inte ville belasta kollegorna, medan män upplevde att ingen annan kunde göra deras jobb. Kvinnor och egenföreta­gare jobbar i högre utsträckni­ng sjuka.
 ?? Bild: Catharina Biesèrt ?? Arbetsgiva­rverkets chefsjuris­t Hedda Mann tror vi kommer se en ökad diskussion huruvida man kan dyka upp på jobbet halvkrassl­ig.
Bild: Catharina Biesèrt Arbetsgiva­rverkets chefsjuris­t Hedda Mann tror vi kommer se en ökad diskussion huruvida man kan dyka upp på jobbet halvkrassl­ig.
 ?? Bild: Britt Mattsson ?? Gunnar Bergström, professor i arbetshäls­ovetenskap.
Bild: Britt Mattsson Gunnar Bergström, professor i arbetshäls­ovetenskap.
 ?? Bild: LO ?? Sofie Rehnström, jurist på LO.
Bild: LO Sofie Rehnström, jurist på LO.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden