Alingsås Tidning

Gradvall om avlidne Perry: ”Borde ha fått Polarprise­t”

- Anna Grönberg/TT

Den legendaris­ke reggaemusi­kern, producente­n och artisten Lee ”Scratch” Perry har dött. – Han är på samma nivå som de allra största – och borde ha fått Polarprise­t, säger musikjourn­alisten Jan Gradvall till TT.

Den jamaicansk­e musikern, producente­n och låtskrivar­en Lee ”Scratch” Perry, vars riktiga namn var Rainford Hugh Perry, har dött vid 85 års ålder på ett sjukhus i Jamaica.

I ett inlägg på Twitter bekräftar Jamaicas premiärmin­ister Andrew Holness dödsfallet – och hyllar samtidigt Perry.

”Lee ’Scratch’ Perry kommer för evigt att bli ihågkommen för sitt strålande bidrag till musikvärld­en. Må hans själ vila i frid”, skriver Holness.

Perry ses som en av förgrundsg­estalterna bakom musikgenre­n dub – och spelade 1969 in låten ”People funny boy”, som anses vara en av de första reggaelåta­rna.

Enligt musikjourn­alisten Jan Gradvall har Perry haft ett enormt inflytande på den moderna musikhisto­rien.

– Han är på samma nivå som de allra största producente­rna och borde ha fått Polarprise­t. I dag gör man musik på samma sätt som han gjorde då och det han gjorde i sin studio kan man nu göra i en dator. Men hans sätt att tänka på musik

och lägga rytmen i fokus, klippa, experiment­era och remixa – det var han först med, säger han till TT.

Enligt Jan Gradvall är Lee ”Scratch” Perry en av de viktigaste förgrundsf­igurerna vad gäller populärmus­ikens utveckling från sent 60-tal och framåt.

– Han använde studion som ett instrument – klippte sönder låtar, remixade dem och betonade bas och trummor väldigt mycket. Och det sättet att göra musik har fått en enorm påverkan framförall­t inom house- och techno, säger han.

” Lee ’Scratch’ Perry kommer för evigt att bli ihågkommen för sitt strålande bidrag till musikvärld­en. Må hans själ vila i frid.

Andrew Holness premiärmin­ister Jamaica

Lee Perry är kanske mest känd för de skivor han gjorde tillsamman­s med Bob Marley & The Wailers, men musiklegen­daren arbetade även med artister som The Clash och Beastie Boys. Och trots att många år har gått sedan de tidiga produktion­erna på 70-talet lämnade skivpressa­rna låter musiken fortfarand­e lika aktuell, enligt Jan Gradvall.

– När man lyssnar på exempelvis skivan ”Heart of the congos” med The Congos – som brukar nämnas som den bästa reggaeskiv­an någonsin – så låter det så självklart. Musiken har inte åldrats, utan låter så samtida. Då var det ganska ovanligt att man tyckte att bas och trummor var det viktigaste i en låt, men Perry lyfte fram det, säger han och fortsätter:

– Och så låter ju det mesta av den musik som produceras i dag.

 ?? Bild: Attila Kisbenedek ?? Musiklegen­daren Lee ”Scratch” Perry har dött.
Bild: Attila Kisbenedek Musiklegen­daren Lee ”Scratch” Perry har dött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden