Alingsås Tidning

Mohamed väljer att sluta efter rasistskan­dalen

Domarkarri­ären är över för Mohamed Abdulkadir. Efter att ha kämpat för sin rätt efter rasistskan­dalen häromåret väljer han att sluta.

- Marcus Löfström marcus.lofstrom@alingsasti­dning.se

Alingsås: Mohamed Abdulkadir har nått vägs ände. Efter rasistskan­dalen och kampen som den föranledde lägger han nu ner domarkarri­ären helt. – Det är för jävligt men jag är också stolt över det jag gjort, säger han i en intervju med AT-sporten.

AT-sporten har i flera omgångar skrivit om det rasistiska påhopp som Mohamed Abdulkadir drabbades av under en match i allsvenska­n.

”Momma” upplevde en stor brist på stöd och agerande från svensk handboll i allmänhet och förbundet i synnerhet. Han polisanmäl­de även händelsen men nu orkar han inte ta kampen längre.

– Jag brottades med tanken om att kanske inte sluta ändå, jag kommer ju inte ha större chans att påverka om jag inte är engagerad i handbollen. Men det har varit en lång byråkratis­k process, säger han till AT-sporten efter sitt beslut.

Att lämna sporten han vuxit upp med var inte lätt på något sätt, menar han.

– Det är förbannat tråkigt med allt som hänt och att jag nu tagit det här beslutet. Det är för jävligt men samtidigt är jag stolt över det jag gjort och någonstans kan man kanske hoppas på att det innebär någon form av förändring på sikt. Det skulle för mig vara ett mycket större arv än det jag uträttat på handbollsp­lanen under alla år.

I en artikel i handbollsm­agasinet Stürmerfou­l säger Abdulkadir att han inför säsongen blivit petad som elitdomare.

– För mig kom det som en chock. Motivering­en från domarkommi­ttén var dels att det inte fanns tillräckli­gt med matcher, dels att jag inte hade någon fast partner och att det mer eller mindre var ett krav, säger han till magasinet och fortsätter:

– Jag är övertygad om att det handlar om att jag uttalat mig kritiskt mot SHK och delvis mot tidigare domarkommi­ttén. Och brist på matcher? Vi har ju ATG Svenska Cupen som tillkommit och elitdomarp­ar som också försvunnit.

För AT-sporten utvecklar han resonemang­et.

–Jag fick inte ense n inbjudan till förbunds domarkurse­n förrän alldeles nyligen, en vecka innan en skulle börja. Alla andra fick det i början av juli. ”Man missade mig”, sades det.

– Det är sådana små saker som gör att man inte orkar och någonstans ser jag det som ett utstuderat drag för att nöta ner mig. Det kan ju samtidigt vara en vinst för andra att jag lägger av så jag hoppas hela den här historien leder till något gott.

Vad vill du att allt som varit kring den här historien ska leda till i svensk handboll?

– Man ska vara förberedd på att det kan hända igen och kunna trycka på rätt knappar direkt, snarare än att ge beskedet ”vi vet inte hur vi ska hantera detta, det är första gången”.

Ser du dig själv i någon roll inom handbollen framöver?

– Nja, just nu är detta så färskt. Nu tar jag en paus och det gör mig nog gott. Jag kanske blir golvtorkar­e på Estrad, de där gubbarnas reaktionsf­örmåga har gått ner lite grann kan jag tycka (skratt)!

Just Estrad och Alingsås är något som gnager i Mohameds sinne ännu.

– En sak som jag kommer gräma mig över är att jag aldrig fick chansen att döma en match i Alingsås. Det hade varit häftigt. Men jag får väl ställa upp som knattedoma­re eller något!

Nu är handbollen över, hur känns det?

– Ja, nu är det slut. Det känns sjukt bara att säga det faktiskt.

 ??  ??
 ?? Bild: Marcus Löfström ?? Mohamed Abdulkadir har gjort sitt inom handbollen. Han slutar efter rasistsska­ndalen.
Bild: Marcus Löfström Mohamed Abdulkadir har gjort sitt inom handbollen. Han slutar efter rasistsska­ndalen.
 ?? Bild: Avdo Bilkanovic ?? Mohamed Abdulkadir under handbollsm­atchen i Handbollsl­igan mellan Kristianst­ad och Önnered den 13 mars 2020 i Kristianst­ad.
Bild: Avdo Bilkanovic Mohamed Abdulkadir under handbollsm­atchen i Handbollsl­igan mellan Kristianst­ad och Önnered den 13 mars 2020 i Kristianst­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden