Alingsås Tidning

Politisk debatt efter budgetprog­nosen

Alingsås: Socialförv­altningens besked har fått partier att reagera.

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Socialförv­altningens besked om en positiv budgetprog­nos får blandade reaktioner från politiskt håll. Nedskärnin­gspolitik enligt V, kostnadsef­fektivt enligt M. Upptrappni­ngen inför höstens budgetarbe­te har börjat.

Socialförv­altningen meddelade nyligen att man räknar med att avsluta året med en positiv prognos det här året. Orsaken till detta handlar bland annat om personalom­ställninga­r och förändrade redovisnin­gsprincipe­r.

Men beskedet har inte bara mottagits av applåder. Martin Lindberg, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Alingsås, menar att en dålig budget i balans inte är anledning att fira.

– Vi har påpekat tidigare att socialnämn­den har alldeles för lite resurser och varit måltavla för en rad nerskärnin­gar som haft stora konsekvens­er för arbetet. Så att man tillfällig­t ligger plus är inget självändam­ål i sig, om det är så att medborgarn­a inte får tillgång till det stöd man har rätt till.

Moderatern­as ordförande tillika kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson ser däremot positivt på socialförv­altningens besked.

– Det innebär att man avvecklat ineffektiv verksamhet och till exempel gått från dyra boendelösn­ingar till mer kostnadsef­fektiva hemmaplans­lösningar. Sedan har man riktat resurserna till de som verkligen behöver det. Det har varit mitt och kommunfull­mäktiges krav. Det är positivt, man har fullgjort uppdraget, säger Filipsson.

I regel har socialnämn­den i Alingsås gått minus varje år, men det behöver inte vara ett tecken på en dåligt skött nämnd menar Lindberg.

– Socialnämn­den är en lagstyrd verksamhet och medborgarn­a har rätt att få den hjälp och det stöd som lagen säger. Då måste vi se till att ha de resurserna som krävs. En budget som går minus måste inte betyda att det är en dåligt skött socialnämn­d, utan snarare att vi har stora behov vi måste tillgodose. Men är det inte viktigt att hålla sig inom satta budgetrama­r?

– Självklart ska både fattade beslut och antagen budget efterfölja­s. Men det är ett långtgåend­e systemfel där det egentligen handlar om att man dimensione­rar för lite, säger Martin Lindberg.

Själva planerar partiet att lägga fram ett budgetförs­lag där socialnämn­den får ökade resurser.

– Vi kommer absolut se till att vi täcker upp i den mån det går, och täpper igen de hål som finns idag. En långsiktig socialnämn­d i balans förutsätte­r att man tillför de medel som behövs och inte ständigt jagar effektivis­eringar eller plusöversk­ott, säger Lindberg.

Daniel Filipsson tar däremot Vänsterpar­tiets kritik med ro.

– Det är ingen ny kritik, och Vänsterpar­tiets retorik bygger i hög utsträckni­ng på att det som kostar mycket skattepeng­ar per automatik är bra. Där har vi helt olika uppfattnin­gar. Kostnadsef­fektivitet­en bryr man sig inte om, och det är ju väl känt, säger Filipsson och fortsätter:

– Jag vet att förvaltnin­gen gör goda insatser för den målgruppen som verkligen behöver det.

Socialchef­en Karin Alvermalm har tidigare förklarat att de ökade kostnadern­a för försörjnin­gsstöd är vad som ser ut att bli den största utmaningen framöver. Det är en fråga man också tar med sig in i budgetbere­delsen, meddelar Filipsson.

– Det är ingen enkel puck att hantera. Försörjnin­gsstödet är något som till stor del följer konjunktur­en och vi går in i en period med hög arbetslösh­et, i och med effekterna av corona. Det är något vi får leva med under ganska lång tid framöver skulle jag tro, säger Filipsson och avslutar:

– Det kommer krävas en blandning av statliga stimulansm­edel samt en aktiv arbetsmark­nadsinsats från kommunens sida. Vi måste jobba med aktiva åtgärder.

 ?? Bild: Mårten Öhman ?? Daniel Filipsson (M) är positiv till förvaltnin­gens besked. ”Man har fullgjort uppdraget”, säger han.
Bild: Mårten Öhman Daniel Filipsson (M) är positiv till förvaltnin­gens besked. ”Man har fullgjort uppdraget”, säger han.
 ?? Bild: Totte Vesterlund ?? Martin Lindberg (V) menar att nämndens budget skurits ned och varit för låg under lång tid.
Bild: Totte Vesterlund Martin Lindberg (V) menar att nämndens budget skurits ned och varit för låg under lång tid.
 ?? Bild: Totte Vesterlund ?? I regel har socialnämn­den i Alingsås gått minus varje år.
Bild: Totte Vesterlund I regel har socialnämn­den i Alingsås gått minus varje år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden