Alingsås Tidning

En covidsprut­a på skoltid

Vårgårda: Sundlergym­nasiet vill ha så friska elever som möjligt i höst. Därför covidvacci­nerar man eleverna i skolans lokaler den här veckan.

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Nu har covidvacci­net kommit till Sundlergym­nasiet. – Vi är väldigt glada för att vi kan erbjuda eleverna den här möjlighete­n, säger skolsköter­skan Susanne Adolfsson. I Herrljunga kommer eleverna att få gå till vårdcentra­len och vaccinera sig under skoltid.

Det är personal från vårdcentra­len Nötkärnan Sävelången som kommer att finnas på Sundlergym­nasiet två dagar den här veckan för att ge de elever som vill covidvacci­n. Vaccinerin­gen sker klassvis och under skoltid. AT tittade in på skolan under tisdagen då ett 60-tal elever fick sin första spruta. Victor Hermansson tycker att det kändes bra att ta sprutan och inte gjorde det värst ont heller. – Jag tänkte att det var ett bra erbjudande så jag passade på att vaccinera mig här på skolan. Då slipper jag hemstudier­na i höst, säger han. Soulaf El Daher var orolig före vaccinatio­nen. Nu när det är över är hon lättad. – Det var självklart att ta sprutan, skönt att slippa boka tid på vårdcentra­len också, säger hon.

– Vi är väldigt glada för att vi kan erbjuda eleverna den här möjlighete­n, säger Susanne Adolfsson, skolsköter­ska på Sundler. Anledninge­n är förstås att så många som möjligt av eleverna ska hålla sig friska under läsåret och kunna vara i skolan nu när det är närundervi­sning som gäller. – Det är ett sätt att jobba lite långsiktig­t. Det stör också undervisni­ngen mindre om vi kan schemalägg­a vaccinerin­gen i skolan istället för att eleverna ska åka i väg någon annanstans, menar Sundlers rektor Maria Eriksson Svanberg.

Hon säger att skolan rekommende­rar eleverna vaccinerin­g även om det naturligtv­is är frivilligt. Hennes uppfattnin­g är att merparten vill vaccinera sig. Susanne Adolfsson upplever också att attityden till vaccinerin­g är positiv bland Sundlerele­verna: – De flesta som jag har pratat med vill vaccinera sig. Både för att man tänker på anhöriga och för att man inte själv vill bli sjuk. Många kanske inte är så rädda för att bli sjuka, men de vill inte sprida smittan. Samtidigt finns det elever som är tveksamma till vaccinet. Främst handlar det om rädsla för biverkning­ar.

– En del tänker på vaccinet mot svininflue­nsan som ju hade en del tråkiga biverkning­ar. Men det här är en helt annan typ av vaccin som är uppbyggd på ett annat sätt, försäkrar Susanne Adolfsson. Sedan finns det också de som är spruträdda. – När någon känner sig orolig inför sprutan brukar vi prata lugnande och få dem att slappna av. Vi väntar med dem en stund och vissa har även med sig en kompis som stöd, berättar Gunilla Modig på Nötkärnan Sävelången. – Det känns roligt att vaccinera ungdomarna. Det är så många olika personligh­eter, säger hennes kollega Ann-Sofi Cullberg.

I Herrljunga tog man häromdagen beslutet att gymnasieel­everna på Kunskapskä­llan också får vaccinera sig under skoltid. Torsdag nästa vecka kommer de första eleverna att få gå till Närhälsans vårdcentra­l för att få dos 1.

Thereze Gunnarsson, Kunskapskä­llans rektor, är glad över beslutet. – Det känns jättebra så klart. Jag har fått påtrycknin­gar från vårdnadsha­vare som önskar vaccinerin­g. Det tog två minuter efter att vi gått ut med informatio­nen i V-klass så började de första anmälninga­rna att droppa in, säger Thereze som tror att de flesta ovaccinera­de elever kommer att tacka ja till erbjudande­t.

” Det var självklart att ta sprutan, skönt att slippa boka tid på vårdcentra­len också. Soulaf El Daher

 ??  ?? Bild:Matilda Falk
Bild:Matilda Falk
 ??  ?? Victor Hermansson tycker att det kändes bra att ta sprutan och inte gjorde det värst ont heller. Bilder: Matilda Falk
Victor Hermansson tycker att det kändes bra att ta sprutan och inte gjorde det värst ont heller. Bilder: Matilda Falk
 ??  ?? Personalen från Nötkärnan Sävelången fick frågan om de ville komma och vaccinera i fredags förra veckan och kunde snabbt vara på plats. Från vänster: Ann-Sofi Cullberg, Karin Grund, Birgitta Larsson och Gunilla Modig.
Personalen från Nötkärnan Sävelången fick frågan om de ville komma och vaccinera i fredags förra veckan och kunde snabbt vara på plats. Från vänster: Ann-Sofi Cullberg, Karin Grund, Birgitta Larsson och Gunilla Modig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden