Alingsås Tidning

Miljöparti­et de gröna – steget före sedan 1981

- Anna Hansson gruppledar­e MP Alingsås Britt-Marie Kuylenstie­rna ordförande MP Alingsås Gunnel Adler Bitte Nyman Katarina Ekenger Eva Pedersen MP Alingsås

I september 1981 bildades Miljöparti­et. Att ett parti satte miljön främst var helt unikt. Det är det fortfarand­e. När besluten ska fattas – då finns bara ett Miljöparti. Miljöparti­et har vuxit fram ur rörelserna för miljö, fred och jämställdh­et, och det är samma agenda vi driver än i dag.

Sedan dess har vi på många sätt legat steget före, och drivit frågor och förslag som förr uppfattade­s som omöjliga och verklighet­sfrånvända, men som nu är självklarh­eter. När Miljöparti­et gick fram med att vi ska ha världens mest ambitiösa klimatmål, då var det många som himlade med ögonen.

Idag har Sverige just det, tillsamman­s med en lång lista av genomförd radikal klimatpoli­tik – och ännu mer på väg.

Frågor om icke-diskrimine­ring och lika rätt har vi alltid sett som viktiga att driva. 2007 lade Miljöparti­et fram en motion för en könsneutra­l äktenskaps­balk tillsamman­s med våra dåvarande samarbetsp­artier. Samtidigt kom regeringen med ett förslag på en ny lag om en äktenskaps­balk som fortsatt innehöll skrivninga­r om äktenskap mellan man och kvinna. Vi fortsatte kämpa – en kamp vi fört sedan länge – för att alla, oavsett könstillhö­righet, skulle få leva tillsamman­s och ha ekonomiskt och juridiskt stöd och skydd. Två år senare vigdes Sveriges första samkönade par – av Miljöparti­ets dåvarande språkrör Maria Wetterstra­nd. Miljöparti­et har aldrig varit en vindflöjel.

På samma sätt har vi fortfarand­e idéer som andra stämplar som kontrovers­iella, radikala eller till och med omöjliga – men som vi vet är framtiden. Sverige ska bli det första fossilfria välfärdsla­ndet i världen, vårt skogsbruk ska bli hållbart och alla barn ska få växa upp till att bli vem de vill bli, i en trygg värld utan oro för klimatförä­ndringarna­s konsekvens­er.

Miljöparti­et har alltid vågat tänka utanför lådan, och det råder det inga tvivel om att de gröna behövs i förhandlin­gsrummen. Besluten som tas nu avgör framtiden på jorden. Och ju starkare vi blir, desto mer kan vi uträtta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden