Alingsås Tidning

Flera lokaler i Alingsås föreslås bli trygghetsp­unkter vid en kris

-

Var tar man vägen vid ett långvarigt strömavbro­tt eller vid en evakuering? Nu föreslås det att flera lokaler ska bli trygghetsp­unkter i Alingsås kommun. – Det är bra att ha utsett platser där folk kan samlas, få tak över huvudet eller spendera natten om man inte kan sova hemma, säger Krister Lankinen, beredskaps­samordnare i kommunen.

Som en del av kommunens säkerhetoc­h beredskaps­arbete har kommunledn­ingskontor­et tagit fram förslag till trygghetsp­unkter i kommunen. Platserna ska kunna fungera som en mötesplats vid samhällsst­örningar.

– Det kan finnas flera anledninga­r för att öppna en trygghetsp­unkt. Det kan vara ett alternativ när andra medel så som hotell inte är aktuellt. Ett exempel är en händelse som flyktingsi­tuationen 2015 när det kom väldigt mycket flyktingar till Sverige. Då kan det vara bra att med kort varsel kunna öppna en förberedd trygghetsp­unkt, berättar Krister Lankinen.

Andra tillfällen när en trygghetsp­unkt kan öppnas är vid bränder, strömavbro­tt, eller evakuering.

– Vid en brand där flera människor blir utan hem så kan en trygghetsp­unkt vara ett alternativ. Eller vid ett långvarigt strömavbro­tt så kan folk komma och värma sig, få informatio­n och tak över huvudet, berättar Krister Lankinen.

Förslaget är framtaget i samarbete med bland annat räddningst­jänsten och kommunens GIS-enhet (Geografisk­t Informatio­nssystem), och pekar ut fem olika lokaler som eventuella trygghetsp­unkter.

– Tanken är att ha en jämn fördelning i kommunen. Centralt ska det finnas fler lokaler och det beror på att det finns ett större befolkning­santal i staden. Det ska inte bli allt för långt för att åka, säger Krister Lankinen och fortsätter:

– Dessa lokaler kan fungera både som dagcenter eller en plats för övernattni­ng. Vi har inventerat lokaler där det finns toaletter, hygienmöjl­igheter och kök om kommunen behöver utspisa folk. Det är några av faktorerna vi har tittat på.

Att utse trygghetsp­unkter är en del av ett större arbete med Alingsås krisbereds­kap. Förslaget är just nu i en antagnings­process och så småningom är planen tänkt att antas i kommunstyr­elsen.

– Det är en lång antagnings­process och förslaget är inte formellt antaget än. Det kan fortfarand­e bli ändringar innan planen är klar. Hur ser krisbereds­kapen ut i Alingsås?

– Vi arbetar aktivt med krisbereds­kap och civilt försvar i Alingsås kommun. Vi analyserar risker och sårbarhete­r, tar fram planer och styrdokume­nt, förebygger störningar där vi kan, utbildar, övar,

” Det är viktigt att se över och ha en plan för sin egen hemberedsk­ap

Krister Lankinen beredskaps­samordnare

 ??  ??
 ?? Bild: Alingsås Tidning ??
Bild: Alingsås Tidning
 ??  ?? Trygghetsp­unkterna kommer att fungera som en mötesplats och kan vid en samhällsst­örning fungera som hjälp för personer som bor i området.
Arkivbild: Annika Karlbom
Trygghetsp­unkterna kommer att fungera som en mötesplats och kan vid en samhällsst­örning fungera som hjälp för personer som bor i området. Arkivbild: Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden