Alingsås Tidning

Ville frias efter knivattack – får åtta års fängelse

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Den 31-årige man som under sommaren fälldes för mordförsök efter att ha knivhuggit en man på Östlyckan får nu sin dom fastställd. Mannen yrkade på att bli frikänd.

Det var under slutet av fjolåret som en 31-årig man gick till angrepp med kniv mot en man som var inneboende hos honom i en lägenhet på Östlyckan. Offret fick ett flertal knivstick på överkroppe­n. Han låstes sedan in i ett rum av gärningsma­nnen som också tog hans mobiltelef­on. Den knivskurne mannen fick livshotand­e skador och flydde ut ur lägenheten genom att hoppa från ett fönster på tredje våning. En förbipasse­rande person upptäckte honom och larmade polis och ambulans.

Tidigare i år fällde tingsrätte­n den 31-årige mannen för försök till mord och dömde honom mot sitt nekande till åtta års fängelse. Mannen överklagad­e därefter domen till hovrätten och yrkade i första hand på att åtalet mot honom skulle ogillas, i andra hand yrkade han på att en lindrigare påföljd skulle dömas ut. Åklagaren ville i hovrätten se en straffskär­pning, och att 31-åringen skulle dömas till minst elva års fängelse. Någon ny bevisning presentera­des inte i hovrätten.

Hovrätten slår nu i en dom fast att 31-åringen är skyldig till gärningen, och att han inte befann sig i någon nödvärnssi­tuation vid tillfället. Sättet som offret angreps på, med ett flertal knivhugg mot halsen och huvudet, innebär att gärningen även fortsatt ska rubriceras som försök till mord. Det är sedan tidigare utrett att mannen begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, men att han inte led av någon sådan störning när han undersökte­s en tid efter dådet. Därmed dömdes han till fängelse av tingsrätte­n och inte till rättspsyki­atrisk vård. När det kommer till påföljdsfr­ågan gör hovrätten samma bedömning och fastställe­r domen om åtta års fängelse. Mannen ska också betala 130 000 kronor i skadestånd till brottsoffr­et.

Det bedöms finnas risk att 31-åringen fortsätter begå brott och därför beslutar hovrätten att han ska sitta fortsatt häktad i väntan på att avtjäna fängelsest­raffet.

 ?? Bild: Filip Landqvist ?? Polis larmades under vintern om ett knivdåd där offret flydde från gärningsma­nnen genom att hoppa från tredje våningen i ett hyreshus.
Bild: Filip Landqvist Polis larmades under vintern om ett knivdåd där offret flydde från gärningsma­nnen genom att hoppa från tredje våningen i ett hyreshus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden