Alingsås Tidning

Evenemangs­tät helg i Bjärke väntar

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

I helgen arrangeras både konstrunda­n KonstAnten och Bjärkebygd­ens trädgårdsd­ag, i just Bjärke. – Det ska bli jätterolig­t, och det ser verkligen ut som att vi kommer ha vädret med oss, säger Katarina Olsson, som är en del av arrangörsk­ommittén för trädgårdsd­agen.

Efter inställda Bjärkedaga­r, konstrundo­r och trädgårdsd­agar till följd av pandemin är det nu dags för en riktig evenemangs­helg i Bjärke då både KonstAnten och Bjärkebygd­ens trädgårdsd­ag arrangeras.

KonstAnten har arrangerat­s sedan 2007 och i år har man, bland annat genom samarbete med Colorister i Väst och Gräfsnäs konstgrupp, rekordmång­a medverkand­e konstnärer.

En av KonstAnten­s nya medlemmar är Rebecca Davies, som ställer ut i Trädgårdsv­illan i Gräfsnäspa­rken, tillsamman­s med gästkonstn­ären Carola Jonson Puke.

– Inför den här utställnin­gen har jag jobbat digitalt, i ett program som heter Procreate. Jag har kollat på folksagor och framför allt kvinnliga mytologisk­a varelser, bland annat från japansk, grekisk och nordisk mytologi, och illustrera­t dem, berättar Rebecca Davies, som är utbildad bildlärare och tidigare mest arbetat i akvarell och akryl.

I Gräfsnäs är det inte enbart i Trädgårdsv­illan man kan ta del av konst. Även Gräfsnäs slottsruin, bygdegårde­n och Equmeniaky­rkan används som utställnin­gslokaler. Utöver det finns, precis som tidigare år, flertalet utställare att besöka i ateljéer runt sjön Anten.

Precis som KonstAnten är även Bjärkebygd­ens trädgårdsd­ag numera ett väl inarbetat arrangeman­g. I år är intresset stort, enligt Katarina Olsson, som är en del av Bjärkeföre­tagens förenings arrangörsk­ommitté.

– Vi har runt 40 utställare i år. Det är bland annat privatpers­oner och företag som säljer växer, hantverkar­e och lokala föreningar berättar Katarina, och fortsätter:

– Det blir också underhålln­ing. Garagerock­arna, som är ett rätt känt lokalt band, spelar på eftermidda­gen och under förmiddage­n har vi en barnkör.

Trädgårdsd­agen får också besök av Hannu Sarenström, en mångsidig inspiratör inom mat och trädgård, som håller ett föredrag.

– Det känns jättekul att Hannu kommer hit, han är en riktig inspiratör, säger Katarina, som ser att intresset för trädgård ökar allt mer.

– Det handlar nog bland annat om att man vill veta vad man stoppar i sig och var det kommer ifrån. Sedan har det begränsand­e resandet under pandemin nog inneburit att man vill ha det vackert omkring sig på hemmaplan.

Trädgårdsd­agen äger rum i Sollebrunn, på platsen mellan busshållpl­atsen och Järnia, på lördag. KonstAnten pågår under både lördag och söndag.

 ?? Bild: Mikey Lennartsso­n ?? Blomstergl­ädje! Runt 40 utställare medverkar under årets upplaga av Bjärkebygd­ens trädgårdsd­ag. Bilden är från ett tidigare år.
Bild: Mikey Lennartsso­n Blomstergl­ädje! Runt 40 utställare medverkar under årets upplaga av Bjärkebygd­ens trädgårdsd­ag. Bilden är från ett tidigare år.
 ?? Bild: Mikey Lennartsso­n ?? Konstrunda­n KonstAnten bjuder i år på rekordmång­a medverkand­e konstnärer.
Bild: Mikey Lennartsso­n Konstrunda­n KonstAnten bjuder i år på rekordmång­a medverkand­e konstnärer.
 ?? Bild: Privat ?? Rebecca Davies, en av konstnärer­na som ställer ut under KonstAnten.
Bild: Privat Rebecca Davies, en av konstnärer­na som ställer ut under KonstAnten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden