Alingsås Tidning

Rekordmång­a deltagare i jubilerand­e konstrunda

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Till helgen är det åter dags att ge sig ut i Herrljunga­bygden och njuta av all kreativite­t. Herrljunga konstrunda fyller jämnt – och det är en populär 20-åring vi pratar om. Årets 50 konstnärer är nytt deltagarre­kord.

Merparten av dem bor dessutom i Herrljunga kommun.

– Jag säger som jag brukar; det måste ligga ett moln av kreativite­t över våra bygder som regnar ner över Herrljunga. För det är ju helt fantastisk­t att det finns så många kreativa människor här, säger Gunnel Johansson, ordförande i Herrljunga Kultur-och konst hantverksf­örening.

Som vanligt deltar också gästutstäl­lare från andra orter, i år 17 stycken.

Konstrunda­n inleds traditions­enligt på fredagskvä­llen med vernissage av helgens samlingsut­ställning i Herrljunga Kulturhus.

Precis som förra året blir det en pandemianp­assad invigning med tal utanför kulturhuse­t. Årets talare är den nyligen pensionera­de biblioteks­chefen Eva-Lena Liljedahl och för musikunder­hållningen svarar Peter Danielsson och Christer Mellåker.

Totalt är det 19 ateljéer runt om i kommunen som håller öppet under helgen. Och för att fira 20-årsjubilee­t har arrangörer­na dubblat antalet vinster i konstlotte­riet, från fyra till åtta.

– Man kan vinna presentkor­t som man kan handla för hos utställarn­a resten av året, förklarar Gunnel.

Förra året lockade konstrunda­n, trots pandemin, lika många besökare som vanligt. Kanske man kan gissa på ännu fler i år?

– Vi hoppas på det såklart! Det är faktiskt efterlängt­at, det är många som frågar efter rundan, menar Gunnel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden