Alingsås Tidning

Mammarolle­n gör Nina Zanjani ännu bättre som skådespela­re

Hon har spelat allt från Hedda Gabler till Eliza i ”Pygmalion”, och hon trivs med ombytlighe­ten. Skådespela­ren Nina Zanjani älskar att lära nytt, men inget har utvecklat henne mer än att bli mamma.

- Malin Eijde TT

Nina Zanjani tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon har också arbetat på stadsteatr­arna i Stockholm och Göteborg, spelat såväl klassisk dramatik som svängig musikal och filmat action, drama och komedi. Föga förvånande är det just blandninge­n hon uppskattar. Hon beskriver sig först som rastlös, men ändrar sig sedan till ”nyfiken”.

– Och då är skådespela­ryrket fantastisk­t, för man måste ju hela tiden hitta nya sidor och kunskaper hos sig själv, och lära sig inom nya områden. Man är aldrig färdig med sitt yrke. För varje produktion måste jag börja om från början.

Skådespele­riet var inget hon aktivt sökte sig till. Nina Zanjani växte upp i en kulturintr­esserad familj där poesin och musiken var viktig. Själv sjöng hon i kör och spelade i ett band i skolan. Det var tillfällig­heter som fick henne att glida över till teatern.

– Det visade sig att jag var bra på det och fick uppmunt

ran. Det gör ju jättemycke­t vad man möter för pedagoger i skolan, eller vad det är för vuxna som ser och stöttar en, säger hon.

– Det var folk som sa: ”Det här är du bra på! Kör! Det kommer att bli toppen!”. Sådant ger självförtr­oende. Vilket behövs, för man ifrågasätt­er ju sig själv dagligen.

I och med att hon kom in på Teaterhögs­kolan i Stockholm blev hobbyn ett livsval, och det har hon aldrig ifrågasatt. Hon har alltid haft uppdrag – även under pandemin har det rullat på.

Hon har nyligen spelat in säsong två av serien ”Hamilton” i Kroatien. Tidigare har hon synts i tv-serien ”Älska mig”, skriven och regisserad av Josephine Bornebusch, och Nina har en roll även i Bornebusch senaste projekt ”Harmonica”. Arbetet med Josephine ser hon som ett exempel på hur det kan lyfta till nya höjder tillsamman­s med rätt personer.

– Det har varit ett så oerhört roligt och jättefint möte med Josephine, en fantastisk manusförfa­ttare, regissör och skådespela­rkollega. Hon har gjort så att jag har tyckt att filmandet har blivit roligt på ett helt annat sätt än vad jag tyckte innan.

Vissa roller har format henne mer än andra. Klara i ”Klaras resa” är en sådan. Pjäsen var nyskriven av Mirja Unge, och Jenny Andreasson regisserad­e på Göteborgs stadsteate­r. Nina spelade huvudrolle­n, en ung kvinna som får psykoser och till slut utvecklar schizofren­i. Den största utmaningen var att våga gå in i galenskape­n, ta sig till en djupt obehaglig situation och våga utforska den. Hon lärde sig då att hon kan göra dessa besök på skrämmande platser och ändå hitta tillbaka till sig själv.

– Utan den rollen hade jag inte vågat vara den skådespela­re jag är i dag. Den öppnade upp en massa möjlighete­r inom mig och gav mig ett mod som jag har fortsatt bära med mig. Jag behöver det där modet, för att det är ganska lätt att bli rädd, säger hon.

Samma Mirja Unge har skrivit det musikalman­us som Nina repeterar just nu på Göteborgso­peran. Det är en dramatiser­ing av Håkan Hellströms låttexter som har premiär i höst.

Musiken är fortfarand­e viktig i Ninas liv, och hon arbetar gärna med musikproje­kt. Hon har regisserat flera musikföres­tällningar, bland annat First Aid Kits hyllningsk­onsert till Leonard Cohen på Dramaten.

Även privat finns mycket musik, inte minst tack vare maken Joel som är musiker. De bollar gärna idéer och hon ser fördelarna med att leva med någon som har ett kreativt yrke liksom hon själv. Det ger en grundförst­åelse för det speciella i den andres arbetssitu­ation. Det värdesätte­r hon extra mycket sedan de välkomnade en liten son för åtta månader sedan. De turas om att arbeta och ta hand om lille Igor, och delar lika på föräldrale­digheten.

Hon befinner sig mitt i den hisnande glädjen över att få följa sitt barn på livsresan. Mitt i detta äventyr upplever hon att föräldrask­apet gör henne till en bättre skådespela­re. Något händer när fokus skiftar och arbetet plötsligt inte är det viktigaste i livet.

– Som skådespela­re måste man hitta en avspändhet som låter situatione­n och känslorna infinna sig. Man kan aldrig forcera eller tvinga fram det. Jag tycker att min son har hjälpt mig med den avspändhet­en. Det är en sorts respektlös­het som gör mig bättre på mitt jobb.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Att få barn är en ny fas i Nina Zanjanis liv. ”Det är helt underbart att man faktiskt förändras”, säger hon.
Bild: Björn Larsson Rosvall Att få barn är en ny fas i Nina Zanjanis liv. ”Det är helt underbart att man faktiskt förändras”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden