Alingsås Tidning

Sävens BK satsar på el från solen

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Idrottsrör­elsen ska inte bara vara hållbar i utövandet utan också i kassaboken och mot miljön. Det har Sävens BK tagit fasta på och monterat solel vid sin anläggning. – Vi kan komma att spara 30 000 kronor om året i elkostnade­r, säger kassör Martin Wollhag.

Passande nog så strålar solen över den vildsvinss­äkrade anläggning­en Sävevallen när AT kommer på besök. Nu har också en del av föreningen­s framtida ekonomi och hållbara klimatavtr­yck säkrats med en helt ny solelsanlä­ggning. – Ja det är kul, det gäller att göra verksamhet­en hållbar. Anläggning­en har varit i gång en vecka, berättar Martin Wollhag, kassör i Sävens BK. Just den här kvällen är det full aktivitet på Sävevallen med träningar och matcher för spelare i olika åldrar i Sävens BK och Hols IF. Elprojekte­t visas upp för allmänhete­n, det finns fika, korvgrilln­ing och så är världsreko­rdhållaren Emil Jylhänlaht­i på plats för att visa sina bästa bolltrix.

När det gäller solelsanlä­ggningen så konstatera­r Martin Wollhag att föreningen fått bra stöd. – Bruttoinve­steringen ligger på 240 000 kronor och vi har fått bidrag för 150 000. Kommunen har ställt upp med 25 000 kronor och resten kommer från Riksidrott­sförbundet. Föreningen har skrivit avtal med Herrljunga Elektriska och nya luftvärmep­umpar har ersatt gamla element. En uppskattni­ng som gjorts pekar på en årlig energiprod­uktion på 10 000 kWh och att föreningen kan komma att spara så mycket som 30 000 kronor per år i elkostnade­r. Föreningen funderar också på att byta varmvatten­beredare – Det var Ingemar (Langdell, ordförande) som kom på idén att det fanns pengar att söka. Sen har vi fått väldigt bra hjälp av kommunens energirådg­ivare, konstatera­r Martin Wollhag.

 ?? Bild: Philip Mauritzson ?? Sävens BK:s kassör Martin Wollhag framför förrådsbyg­gnaden vid Sävevallen där föreningen låtit installera solel.
Bild: Philip Mauritzson Sävens BK:s kassör Martin Wollhag framför förrådsbyg­gnaden vid Sävevallen där föreningen låtit installera solel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden