Alingsås Tidning

Fortsätt förebygga i skolan

- Mats Palm (S) opposition­sråd

Skolan i Herrljunga har belagts med stora sparkrav. Bildningsf­örvaltning­en skriver i en rapport att det som det kommer att sparas mest på är lärare och stödperson­al, på de större skolorna. Alltså förebyggan­de arbete.

Kommunstyr­elsen godkände i måndags en rapport med detta innehåll. Trots ett krav från Socialdemo­kraterna på att låta kommunfull­mäktige besluta om att inte spara på lärare eller stödperson­al. Detta förslag röstades ner från Herrljunga­alliansen, inklusive SD.

Detta rimmar extremt illa med det initiativf­örslag som lades av de borgerliga ordförande­na i kommunstyr­elsen. Här skulle det satsas och jobbas förebyggan­de med ungdomsgru­pperna, ett mycket vällovligt förslag.

Nu är dock förtroende­t för detta arbete helt skjutet i sank, då det samtidigt ska sparas på just detta område inom skolans värld.

Menar man allvar med detta arbete, då måste skolan kunna bidra med detta stödjande arbete redan långt ner i skolåldrar­na.

Vi Socialdemo­krater kommer att på alla vis fortsätta att jobba för att skolan måste få behålla sin viktigaste resurs, läraren. Tillsamman­s med läraren måste det också finnas stödresurs­er som jobbar förebyggan­de för de barn som på grund av annat bristande stöd annars riskerar att dras in i olämpliga aktivitete­r eller miljöer.

Med barn får man bara en chans, den chansen är nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden