Alingsås Tidning

Dags för Alingsås HK att kasta igång en ny säsong

- Christian Stål christian.stal@alingsasti­dning.se

AHK ska jaga revansch på vårens tidiga uttåg ur slutspelet, och kanske är det sista säsongen för flera trotjänare.

Debuten i Handbollsl­igan får vänta ett tag. Men räkna med att Mathias Møller är redo att leverera när vadskadan är läkt. – Jag vill gärna ha en stor roll i det här laget, säger den 23-årige dansken.

Först värvade Alingsås HK in Mathias Mark Pedersen.

Inte speciellt långt därefter följde en annan dansk niometare i hans fotspår.

Mathias Møller, med 65 u-landskampe­r på meritlista­n, kommer närmast från Nordsjälla­nd.

– Jag tycker att jag kommit in fint i gruppen även om jag kämpar en del med att förstå språket. Svenska är inte helt enkelt för oss danskar (skratt). I början är man alltid upp och ner i prestation­erna och det kommer ta lite tid innan jag känner mig riktigt varm i kläderna. Men jag är fullt inställd på att få en stor och viktig roll, säger Mathias som har imponerat under försäsonge­n.

Men han får dock snällt vänta på sin första match i Handbollsl­igan.

En skada sätter stopp för spel och den första prognosen talar om att Mathias blir borta i två-tre veckor.

– Jag kände ett hugg i vaden under uppvärmnin­gen mot IFK Ystad och det var bara att kliva av. Skittrist verkligen med tanke på att jag gått och väntat på seriepremi­ären länge, säger han.

I förhandsti­psen har inte AHK speciellt många förespråka­re, men Mathias Møller tror att laget kan överraska rejält.

– Jag har stora förväntnin­gar på både mig själv och på laget. Jag tycker att vi har ett spännande lag som ska kunna gå riktigt långt. Det kan ju bli så att vi inte placerar oss jättebra i serien, men i slutspelet blir vi farliga. Det kan jag nästan lova.

” Jag tycker att jag kommit in fint i gruppen även om jag kämpar en del med att förstå språket. Svenska är inte helt enkelt för oss danskar.

Mathias Møller tycker själv att han har sina främsta egenskaper i spelförstå­elsen:

– Jag är en kreativ spelare som kanske främst gillar att sätta upp mina lagkompisa­r i bra lägen. Sen behöver jag bli mycket bättre i defensiven, och det var en av anledninga­rna till att jag kom hit.

Vad är skillnaden mellan handbollen i Sverige och Danmark?

– I Danmark spelar man kanske lite mer en och en och går på avslut snabbare. I Sverige litar man mer på kollektive­t och har bredare avtal. Den stora skillnaden just är väl annars att dom får ha fulla läktare på matcherna (skratt).

Längtar du efter att få spela handboll inför ett fullsatt Estrad?

– Ja, det är jag nog inte ensam om. Man har ju hört talas om stämningen i hallen. Publiken gör alltid några procents skillnad i matcherna.

Mathias kontrakt med AHK sträcker sig över de två kommande säsongerna.

– Nu vill jag bara fokusera på min utveckling och för mig finns det ingen bättre plats att göra det än här i Alingsås HK. Sen har jag självklart någonstans en dröm i framtiden om att komma hem och spela i en topp tre-klubb i Danmark, säger han.

Saknar du Danmark?

– Jo, lite grand även om jag verkligen tycker om Alingsås. Det är en mysig stad där man verkligen har nära till allting. Det är en stor kontrast jämfört med Köpenhamn, där jag bott de två senaste åren.

 ??  ??
 ?? Bild: Christian Stål ?? Mathias Möller ser fram emot säsongen i den blå AHK-tröjan.
Bild: Christian Stål Mathias Möller ser fram emot säsongen i den blå AHK-tröjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden