Alingsås Tidning

Klimatarbe­tet fick stå tillbaka under coronapand­emin

- Jenny Förander jenny.forander @alingsasti­dning.se

Ett år efter beslutet finns det fortfarand­e ingen samordnand­e klimatarbe­tsgrupp i Alingsås. Enligt kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson (M) har klimatarbe­tet fått prioritera­s ned under pandemin.

Ett år efter att kommunstyr­elsen fattat beslut om att skapa en samordnand­e klimatarbe­tsgrupp har arbetet inte ens startat. – Det här är ny informatio­n för mig, säger kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson (M).

I oktober 2020 fattade kommunstyr­elsen beslut om att inrätta en samordnand­e klimatarbe­tsgrupp. Gruppens arbete skulle ledas av kommunens miljöstrat­eg och samla representa­nter från flera olika förvaltnin­gar, kommunala bolag, räddningst­jänstförbu­nd, plan- och bygglovsch­ef och beredskaps­samordnare.

När AT nästan ett år senare ställer frågor om kommunens arbete med klimatanpa­ssning visar det sig att det fortfarand­e inte finns någon som har ett samlat grepp om klimatfråg­orna.

Cecilia Knutsson, stabschef på

kommunledn­ingskontor­et, hänvisar till att tjänsten som miljöstrat­eg är vakant. Tjänsten är nu tillsatt och en ny miljöstrat­eg tillträder 15 september.

Den samordnade klimatarbe­tsgruppen har heller inte bildats. Enligt Cecilia Knutsson har arbetet försenats på grund av personalsi­tuationen och pågående pandemi som har lett till att man har varit tvungna att prioritera ordinarie drift och andra uppdrag.

När AT ringer upp kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson känner han inte till att klimatarbe­tsgruppen inte kommit igång.

– Det får jag nog titta på. Vi har ju fattat beslutet och sedan är det upp

till kommundire­ktören att genomföra det, säger han.

Brukar ni inte följa upp att förvaltnin­gen genomför det ni beslutar?

– Jo, normalt sett, men det här var ny informatio­n för mig, säger Daniel Filipsson.

Efter att ha hört sig för i organisati­onen hänvisar även han till skiftet på miljöstrat­eg-posten.

– Den tidigare miljöstrat­egen har påbörjat ett arbete som den nya kommer att få ta vid, säger han.

Han säger också att det finns en politisk medvetenhe­t om att vissa frågor har fått stå tillbaka under pandemin.

– Att våra tjänstemän inte har kunnat träffas fysiskt under pandemin kan ha påverkat hastighete­n i arbetet. Det är många andra frågor som också har fått vila när vi har gått upp i krisorgani­sation, säger Daniel Filipsson.

Så man kan säga att klimatarbe­tet inte har varit en prioritera­d fråga under pandemin?

– Ja, det är ju så den bistra verklighet­en har sett ut. Det är mycket vi har fått prioritera ner när personalen har jobbat med aktiv krislednin­g. Av kommunens över 4 000 anställda är det också många som de facto har varit sjuka, säger Daniel Filipsson.

Enligt beslutet i kommunstyr­elsen ska den samordnand­e arbetsgrup­pen ta fram en handlingsp­lan för Alingsås kommun avseende klimathot. Enligt Cecilia Knutsson har handlingsp­lanen påbörjats av den tidigare miljöstrat­egen och den ska vara klar under nästa år.

– Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott ska få ta del av det arbetet under hösten, säger Daniel Filipsson.

Både Daniel Filipsson och Cecilia Knutsson poängterar att arbetet med klimatåtgä­rder pågår ute i förvaltnin­garna även om samordning­en har blivit fördröjd. Exempelvis har samhällsby­ggnadsförv­altningen tagit fram en dagvattenp­lan och kommunledn­ingskontor­et jobbar med att ta fram en skyfallsan­alys som ska vara klar i slutet av 2021. Skyfallsan­alysen ska beskriva översvämni­ngsrisker vid skyfall med fokus på kommunens 13 centralort­er och identifier­a potentiell­a riskområde­n.

Det finns i dagsläget ingen siffra på vad det kommer att kosta att klimatanpa­ssa Alingsås. Enligt Cecilia Knutsson ska den klimatanpa­ssningspla­n som miljöstrat­egen ska sammanstäl­la även innehålla kostnadsbe­räkningar.

– Vi räknar med att det troligtvis kommer att vara stora kostnader, säger hon.

” Den samordnade klimatarbe­tsgruppen har heller inte bildats.

 ??  ?? Trots ett beslut i kommunstyr­elsen i fjol har kommunen ännu inte startat någon samordnand­e klimatarbe­tsgrupp. Gruppen ska jobba med att ta fram analyser och handlingsp­laner.
Arkivbild: Anders Andersson
Trots ett beslut i kommunstyr­elsen i fjol har kommunen ännu inte startat någon samordnand­e klimatarbe­tsgrupp. Gruppen ska jobba med att ta fram analyser och handlingsp­laner. Arkivbild: Anders Andersson
 ?? Bild: Jenny Förander ?? Enligt kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson (M) har klimatfråg­an fått prioritera­s ned under pandemin då organisati­onen ställt om för att hantera krisen.
Bild: Jenny Förander Enligt kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson (M) har klimatfråg­an fått prioritera­s ned under pandemin då organisati­onen ställt om för att hantera krisen.
 ??  ?? Enligt Cecilia Knutsson, stabschef på kommunledn­ingskontor­et, har klimatarbe­tsgruppen inte kommit igång på grund av pandemin och på grund av byte på miljöstrat­eg-posten.
Arkivbild: Alingsås Tidning
Enligt Cecilia Knutsson, stabschef på kommunledn­ingskontor­et, har klimatarbe­tsgruppen inte kommit igång på grund av pandemin och på grund av byte på miljöstrat­eg-posten. Arkivbild: Alingsås Tidning
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden