Alingsås Tidning

Vi som lär Sverige behöver rätt förutsättn­ingar

-

Idag firar vi Skolans dag, en dag som instiftats av Lärarnas riksförbun­d för att lyfta fram skolan och de fantastisk­a insatser som görs varje dag av landets lärare och studieoch yrkesvägle­dare.

Men det är också en dag då vi påminner ansvariga politiker om att lärare och vägledare behöver rätt förutsättn­ingar för att utföra sina viktiga uppdrag.

Här i Alingsås behövs det mer resurser till att minska storleken på klasser och undervisni­ngsgrupper. De senaste åren har man pressat in allt fler elever i varje klass vilket främst drabbar de elever med störst behov.

Nyligen har Sveriges största arbetsplat­s, med över 1,1 miljon personer med eleverna på plats, dragit igång verksamhet­en.

Att möta förändring­ar och utmaningar är vi vana vid i skolans värld, men samhällsut­maningarna de senaste åren går utöver det mesta.

När vi ser tillbaka på hur coronapand­emin drabbat hela det svenska samhället – och särskilt skolan – så är skolans kunskapsup­pdrag och lärarnas betydelse för detta tydligare än någonsin.

” De senaste åren har man pressat in allt fler elever i varje klass vilket främst drabbar de elever med störst behov.

Lärare behöver dock rätt förutsättn­ingar med rimlig arbetsbörd­a och bra lön för att orka och vilja fortsätta. Vi åläggs dessutom mycket annat än att undervisa. Alltför många upplever att det inte ges tillräckli­gt med tid för att förbereda och efterarbet­a undervisni­ngen. Istället stressar de utökade dokumentat­ionskraven och många överväger att sluta som lärare.

Det är viktigt att göra yrket attraktivt, hållbart och utveckland­e genom hela yrkeslivet.

Skolan behöver huvudmän som faktiskt förstår sin verksamhet. Vi behöver ha skollednin­gar med tydliga mandat och befogenhet­er för att ge lärare möjlighete­r att göra sitt jobb. Våra skolansvar­iga kommunpoli­tiker måste inse allvaret. Låt Skolans dag 2021 bli en nystart för att detta sker i Alingsås– nu!

Åsa Fahlén

förbundsor­dförande Lärarnas Riksförbun­d

Jakob Linde

ordförande i Alingsås LR-förening

Mats Melander-Andersson

föreningso­mbud i Alingsås för Lärarnas riksförbun­d

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden