Alingsås Tidning

Anna Hansson (MP): ”Frågan måste ha en högre prioritet”

- Jenny Förander jenny.forander@alingsasti­dning.se

Anna Hansson, ledamot för MP i kommunstyr­elsen, var med om att fatta beslut om en samordnand­e klimatarbe­tsgrupp i oktober 2020. Hon blir överraskad över att höra att den ett år senare fortfarand­e inte kommit igång. – Om gruppen inte ens har haft ett möte vore det förfärligt, säger hon.

Enligt kommunledn­ingskontor­ets stabschef Cecilia Knutsson har klimatarbe­tsgruppen inte kommit igång på grund av att posten som miljöstrat­eg delvis varit vakant samt att man varit tvungna att prioritera andra uppgifter under pandemin.

– Det duger ju inte som orsak ur mitt perspektiv. På andra funktioner inom kommunen ser man ju till att stötta upp med någon annan person med god kompetens om en tjänst är vakant. Man måste kunna styra om resurser, det är en viktig del av verksamhet­sstyrninge­n, säger Anna Hansson.

Hon tycker inte att det går att prioritera ner klimatfråg­an på grund av pandemin.

– Jag vill inte förringa pandemin, men klimatkris­en är en väldigt omfattande kris. Vi får på inget sätt ligga efter med det arbetet.

Under pandemin utlystes en politisk borgfred i Alingsås då politikern­a medvetet undvek att behandla ärenden där de hade tydligt skilda uppfattnin­gar för att inte skapa konflikter i en krissituat­ion. Anna Hansson säger att hon under borgfredst­iden uttrycklig­en ställde frågan hur det skulle gå att leverera mot fattade beslut under krisen.

– Jag frågade om vi kommer att ha en massa ”röda pluppar” för att vi inte lyckas nå våra mål, men kommunledn­ingen sade ”nej, vi beräknar att kunna leverera mot uppsatta mål”. Då nöjde jag mig med det svaret. Det gavs inga varningssi­gnaler om att vi inte skulle kunna verkställa fattade beslut.

Då räknade man tydligen inte in den samordnand­e klimatarbe­tsgruppen ..?

– Nej, det verkar som att den frågan har haft för låg prioritet.

Men klimatarbe­tet ska ändå ha pågått ute i förvaltnin­garna. Är samordning­sgruppen då så viktig?

– Ja, samordning­en är av stor betydelse. Vi behöver hantera helhetssit­uationen och behöver få fram övergripan­de analyser och handlingsp­laner. Än så länge har vi bara sett fragmentar­iska delar av klimatarbe­tet.

Samordning­sgruppens arbete handlar framför allt om klimatanpa­ssning, men finns det någon som har ansvar för att minska kommunens klimatpåve­rkan?

– Nej, det finns ingen särskild organisati­on för det. Vi i Miljöparti­et har bland annat föreslagit att vi ska ha en klimatstra­teg, en klimatsamo­rdnare och att kommunen ska införa en koldioxidb­udget, men de förslagen bifölls inte. Vi måste ha en mycket högre prioritet på klimatarbe­tet i kommunen, säger Anna Hansson.

 ?? Bild: Totte Vesterlund ?? Miljöparti­et har drivit på för att få igång arbetet med klimatanpa­ssning i kommunen. Anna Hansson (MP) blir överraskad över att samordning­sgruppen som kommunstyr­elsen fattat beslut om inte startats.
Bild: Totte Vesterlund Miljöparti­et har drivit på för att få igång arbetet med klimatanpa­ssning i kommunen. Anna Hansson (MP) blir överraskad över att samordning­sgruppen som kommunstyr­elsen fattat beslut om inte startats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden