Alingsås Tidning

Får inte heta Lucifer – namnet är för starkt förknippat med djävulen

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Alingsåsar­en Mattias Bergström har ansökt om att lägga till Lucifer som ett av sina förnamn, vilket Skatteverk­et nekar honom med motivering­en att det är ett namn som kan väcka anstöt. – Det är konstigt att man förbjuder vuxna människor att döpa sig till vissa saker bara för att de är tabu inom kristendom­en, säger Mattias, som ska överklaga beslutet.

För några veckor sedan fick Mattias Bergström beskedet att Skatteverk­et avslår hans ansökan om att förvärva Lucifer som förnamn och därmed heta ”Ulf Lucifer Mattias”, som var det önskade namnet i ansökan.

Som förnamn får endast förvärvas ett namn som inte kan väcka anstöt, kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt som förnamn, skriver Skatteverk­et, som bedömer att namnet Lucifer är olämpligt som förnamn och kan väcka anstöt ur allmänhete­ns synvinkel då det är starkt förknippat med djävulen och satan.

– Jag var i stort sett helt säker på att det inte skulle gå igenom, och det var också därför jag gjorde ansökan. Det är en slags markering från min sida. Min ståndpunkt är att man låter förlegade syner regera och bestämma, säger Mattias Bergström, och fortsätter:

– Jag tycker det är snedvridet att man får använda kristna namn men inte namn som är dåliga enligt den kristna läran. Det är konstigt att man förbjuder vuxna människor att döpa sig till saker bara för att det är tabu inom kristendom­en. Vi lever ändå i ett samhälle där kyrka och stat är åtskilda.

Kan du se någon slags rimlighet i Skatteverk­ets bedömning?

– Egentligen inte. Hade jag döpt mig till något som klingade rasistiskt, till exempel, hade det varit annorlunda.

Det finns redan flera personer i Sverige som heter just Lucifer i förnamn. 116 stycken närmare bestämt, enligt Skatteverk­et.

– För ungefär tio år sedan släpptes Lucifer igenom, som jag förstått det, men de senaste åren är det många som fått det namnet nekat, säger Mattias, som nu kommer överklaga Skatteverk­ets beslut.

– Jag vill testa och se om mina argument håller. Jag ska sätta mig och författa något hyfsat intelligen­t. Men tyvärr tror jag att de nekar igen, på samma grunder.

 ?? Bild: Maria Andersson ?? Mattias Bergström planerar att överklaga Skatteverk­ets beslut.
Bild: Maria Andersson Mattias Bergström planerar att överklaga Skatteverk­ets beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden