Alingsås Tidning

Olle och Evelina vann biblioteke­ts sommartävl­ingar

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

En vacker bild på Nossan och en spännande novell med oväntat slut – det var vad som föll juryn i smaken när Herrljunga biblioteks sommartävl­ingar skulle avgöras. De glada vinnarna heter Olle Hellström och Evelina Andersson.

Kanske är det en blivande fotograf och en framtida författare AT möter på biblioteke­t. Omöjligt är det inte alls. 10-årige Olle Hellström och 16-åriga Evelina Andersson har i alla fall blivit taggade av framgången.

Dessutom har de båda att brås på. Olles pappa är prisade frilansfot­ografen Robert Hellström och Evelinas mamma den lokalkända barnboksil­lustratöre­n Åsa-Pia Andersson.

Det var i början av sommaren som Herrljunga bibliotek utlyste en fototävlin­g och en skrivtävli­ng för unga.

Olle Hellström skickade in två bilder till fototävlin­gen och blev glatt överraskad när hans bild på Nossan nyligen utsågs till vinnare. Han berättar att han knäppte den under en solig eftermidda­gspromenad i somras. Och visst är han själv nöjd med resultatet; den djupa blå färgen på vattnet och de gröna växterna i förgrunden.

– Det blev perfekt vinkel. Det sjuka är att den inte är redigerad, säger Olle stolt.

Varför tycker du om att fotografer­a?

– Du får använda fantasin och så är det lite en utmaning.

Ungefär så kan man väl också beskriva konsten att författa en läsvärd novell. Den utmaningen gav sig Evelina Andersson i kast med under sommarlove­t.

Biblioteke­t hade gett deltagarna sex olika inledninga­r att välja mellan. Evelina berättar att hon provade alla sex innan hon till slut fastande för den sista och fick ihop en spännande historia med oväntad upplösning.

– Det var mamma som tipsade mig om tävlingen. Det var när vi var på semester på Öland och jag skrev hela den veckan, minns Evelina – och avslöjar att hon just nu skriver på en fantasybok för tonåringar.

– Jag är på kapitel 12. Det är alltid kul att skapa sitt eget universum, vad som helst kan hända i fantasin.

Förutom äran, diplom och blommor fick Olle och Evelina också ta emot varsitt presentkor­t på 400 kronor.

Även om deltagarna inte var jättemånga varken i foto- eller skrivtävli­ngen är biblioteka­rie Anna Linderoth nöjd och tror att biblioteke­t kommer att satsa på fler liknande tävlingar framöver.

– Det var bra kvalitet på alla bidrag som kom in, och kul att läsa berättelse­rna och titta på bilderna, tycker hon.

Fotnot: Läs Evelinas vinnarnove­ll på www.alingsasti­dning.se

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? Evelina Andersson, 16, vann bibliotekr­ets skrivartäv­ling och Olle Hellström, 10, fototävlin­gen.
Bild: Jenny Schagerlin­d Evelina Andersson, 16, vann bibliotekr­ets skrivartäv­ling och Olle Hellström, 10, fototävlin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden