Alingsås Tidning

Sarah Dawn Finer: ”Jag är en sjukt nyfiken person”

Sarah Dawn Finer har alltid velat variera sig som artist. Nu har hon hittat en av sina roligaste uppgifter någonsin: att göra personliga intervjuer med människor hon är nyfiken på.

- Johan Ekfeld TT

För ett par veckor sedan avslutades ”Diggiloo”-turnén där Sarah Dawn Finer uppträdde tillsamman­s med en rad andra svenska artister. I oktober börjar inspelning­arna av TV4:s”Talang”, med Sarah Dawn som en av jurymedlem­marna för andra året i rad.

Men det projekt hon pratar varmast om är den egna podden ”Talk to me” där hon varje vecka samtalar med en person som hon själv har valt, ofta en kulturarbe­tare eller någon annan som väcker hennes nyfikenhet.

– Med en mamma som är terapeut och en pappa som är journalist är det inte helt otippat att jag är intressera­d av hur människor fungerar. Jag är en sjukt nyfiken person och det är jättekul att få ställa en massa frågor till intressant­a människor om deras liv.

Podden påminner lite om dokumentär­serien hon gjorde för SVT för några år sedan – ”Sarahs sound of musicals” – då hon åkte till Broadway och West End för att intervjua artister och kompositör­er.Det fanns de som ville att hon skulle göra en ”babbelpodd” – prata om sig själv och veckan som

varit, lite snabbt och lätt så där. Men för Sarah Dawn Finer finns inget snabbt och lätt.

– Ger jag mig in i ett projekt så vet jag att det kommer att ta inte 100 utan 250 procent av min tid och energi. Jag gör allt själv; researchar, bokar, spelar in, och redigerar i flera dagar. Egentligen är det helt idiotiskt för jag kan inte leva på det på något sätt, men det är bland det mest lärorika och givande jag har gjort.

Innan pandemin slog till hade hon helt andra planer.

Bland annat var hon efter flera år av hårt slit på väg att producera en konsertser­ie med amerikansk­a artister. Men så kom nedstängni­ngen förra våren och allt fick ställas in på obestämd framtid.

När hon startade ”Talk to me” för ungefär ett år sedan var det som en reaktion på restriktio­ner och isolering. Hon hade ett stort behov av att samspela och kommunicer­a med andra.

– Jag är en doer och gillar att lösa uppgifter. Men pandemin kunde jag inte lösa. Det har tagit lång tid för mig att landa i att det inte finns något svar på hur länge vi ska ha det så här. Jag är inte så bra på villrådigh­et. Det värsta svaret för mig är: ”Jag vet inte”.

Sarah Dawn Finer gav ut en tröstskiva, ep:n ”Songs for comfort”. Hon ville sjunga sig ur sorgen från det dystra året. Hon skrev och tolkade tröstlåtar och spelade in dem med enbart stråkkvart­ett och orgel eller piano.

I år har hon bland annat arbetat som skådespela­re, något hon återkommit till då och då under sin karriär. Det var där artisterie­t startade då hon sex år gammal kom med i tv-serien ”Maskrosbar­n”. Den film hon nu medverkar i har premiär nästa år, och mer än så kan hon inte berätta.

Man kan lugnt kalla dig en mångsyssla­re?

– Absolut, men allt är ju under artistpara­plyt. Jag har inte en snickarfir­ma också.

I våras fick hon sitt andra barn. När man hör henne berätta undrar man hur hon hinner med allting.

– Ja, det är tur att jag älskar logistikpl­anering. Vi har många barn och pendlar dessutom till bonusbarn i olika städer. När jag är med barnen försöker jag vara där hundraproc­entigt. Sedan får de ju följa med på det mesta också för att det ska fungera, som nu med filminspel­ningen och ”Diggiloo”-turnén i somras.

Sarah Dawn Finer drivs av en enorm entusiasm och hängivenhe­t och hennes arbetskapa­citet verkar skyhög. Flera gånger talar hon om sin snabba hjärna och det höga tempo som råder där. I vintras framkom det i hennes egen podd att hon fått diagnosen adhd.

Diagnosen har gett Sarah svar på en massa frågor och samtidigt hjälpt henne att acceptera att andra inte fungerar som hon.

– Jag förlåter också mig själv för alla gånger jag inte fattade. Jag var inte dum i huvudet. Ofta har jag slagit ned på mig själv jättehårt när jag misslyckat­s, alltifrån i skolan till i rollen som förälder.

Nu har hon varit artist i mer än tre decennier men känner sig långt ifrån färdig.

– Skolåren är över, nu har jag gått in i nästa fas. Skriver förhoppnin­gsvis mina bästa skivor, spelar mina bästa roller och gör mina bästa tv-program. Och så vill jag producera och regissera igen någon gång. Nu kanske jag blir jag den jag ska vara.

 ?? Bild: Patric Söderström ?? Sarah Dawn Finer under ”Diggiloo”-turnén i somras i Ronneby. Just nu är hon engagerad i en filminspel­ning och sin egen podd.
Bild: Patric Söderström Sarah Dawn Finer under ”Diggiloo”-turnén i somras i Ronneby. Just nu är hon engagerad i en filminspel­ning och sin egen podd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden