Alingsås Tidning

Sångerskan med ”Yes sir, I can boogie” är död

- TT

María Mendiola, som sjöng discoklass­ikern ”Yes sir, I can boogie”, har dött vid 69 års ålder. Hon utgjorde ena halvan av den spanska duon Baccara och dog i Madrid, omgiven av sin familj, rapportera­r BBC.

Hon startade Baccara tillsamman­s med sångerskan Mayte Mateos 1977, då de båda var flamencoda­nsare på turistön Fuertevent­ura.

Duon blev upptäckta av en brittisk skivbolags­chef som gav dem ett kontrakt och låten ”Yes sir, I can boogie” som första singel.

Den sålde i mer än 16 miljoner exemplar, vilket var rekord för ett tjejband på den tiden. Discodänga­n har spelats flitigt på dansgolv sedan dess – och fick nytt musikalisk­t liv då den blev utvald som Skottlands officiella EM-låt till fotbolls-EM 2020.

” Den sålde i mer än 16 miljoner exemplar, vilket var rekord för ett tjejband på den tiden.

Det gladde sångerskan, som tackade det skotska laget.

– Jag hade aldrig kunnat tro att låten skulle kunna komma upp på listorna igen. Jag antar att det bevisar att jag fortfarand­e kan ”boogie”, sa María Mendiola då.

Baccara spelade in ytterligar­e två skivor men originalså­ngerskorna skildes åt i mitten av 1980-talet och började uppträda i två konkurrera­nde band, Baccara och New Baccara.

María Mendiola spelade först med Marisa Pérez och sedan Cristina Sevilla, som också var den som offentligg­jorde Mendiolas död på Baccaras Instagram, där hon skriver:

”Min kära Maria, jag har inga ord. Jag kan bara säga det som jag också fick chansen att säga så många gånger i livet: Jag älskar dig”.

 ?? Bild: Bertil Ericson ?? Den spanska sångduon Baccara, María Mendiola och Mayte Mateos, tävlade för Luxemburg i Eurovison i Paris 1978.
Bild: Bertil Ericson Den spanska sångduon Baccara, María Mendiola och Mayte Mateos, tävlade för Luxemburg i Eurovison i Paris 1978.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden