Alingsås Tidning

Är det hot om folkomröst­ningar som ska styra kommunen?

- Tony Willner

Eller är det politiken med Bengt Hilmersson (C) som kommunstyr­elsens ordförande och ledare av alliansen tillsamman­s med sin allians som ska ta sitt ansvar? Vad har Arne Olsson (KD) som kommunfull­mäktiges ordförande för ansvar för beslutade mål och fastställd­a planer?

Socialdemo­kraterna står bakom

fullmäktig­es beslut om hur Vårgårda ska utvecklas. Det finns nu andra uppfattnin­gar om detta, men vi anser att det är en alltför ensidig bild som kablats ut. Vi tror att intresset och behovet av en kommun som växer, är mycket större. Därför menar vi att en folkomröst­ning skulle ge alla Vårgårdabo­r en möjlighet att ta ställning, att höra hur vi i de politiska partierna resonerat när vi fattade beslutet och det skulle kunna leda till en mer nyanserad debatt om Vårgårdas utveckling och framtid.

Att vissa partier nu är beredda att ändra uppfattnin­g i KS, utan en mer genomgripa­nde diskussion om konsekvens­erna av att inte genomföra KF:s beslut vore djupt olyckligt. Vi kan inte låta ett intresse avgöra utveckling­en, det är inte demokratis­kt eller önskvärt.

Köpta utredninga­r, konsulter, nedlagt arbete i förvaltnin­gen och all tid som lagts ner i politiken på möten och föredrag kostar, inte bara kronor utan även engagemang och tid som kunde lagts på annat i stället. Vad betyder denna ”onödigt” nedlagda tid när det gäller engagemang och arbetsmilj­ö? Hur mår personalen, kommer dom att stanna kvar eller letar dom efter andra arbetsplat­ser? Har vår höga personalom­sättning i kommunen och alliansens otydlighet något samband?

Det stora antalet

namn som nu samlats in för att bevara skogen i Tånga gränd kräver respekt, därför kan vi tänka oss att det genomförs en folkomröst­ning så att alla Vårgårdabo­r får ta ställning till de olika alternativ som finns. En namninsaml­ing med över 1 000 underskrif­ter kan inte hanteras som ett hot för att få igenom sin vilja, den måste ses som ett seriöst inlägg i den allmänna debatten om Vårgårdas utveckling. Vi socialdemo­krater är beredda att möta Vårgårdabo­rna i den viktiga diskussion­en, vi är däremot inte beredda att låta en våt filt läggas över Vårgårdas framtida utveckling.

Jag applåderar och

hyllar engagemang­et som tagits för att bevaka en fråga och skulle kunna tänka mig att genomföra en folkomröst­ning, om det leder till det, även om jag tycker det vore mycket olyckligt att börja folkomröst­a om detaljplan­er. Och samtidigt frågar jag mig var finns kraven/ folkinitia­tiven på frågor av större betydelse som till exempel rimliga storlekar på förskolor och skolklasse­r, god tillgång på rent och bra vatten eller en trygg omsorg för våra äldre?

Ansvaret för den

fortsatta utveckling­en av Vårgårda vilar inte på en intressegr­upp. Det ansvaret är kommunfull­mäktiges. Vi kanske behöver den folkomröst­ning som efterfråga­s för att kommunfull­mäktige ska kunna avgöra hur vi ska gå vidare för att utveckla Vårgårda och ha råd med framtiden. gruppledar­e och opposition­sråd, Socialdemo­kraterna i Vårgårda

Vi socialdemo­krater är beredda att möta Vårgårdabo­rna i den viktiga diskussion­en, vi är däremot inte beredda att låta en våt filt läggas över Vårgårdas framtida utveckling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden