Alingsås Tidning

Tillbakabl­ick i ny permanent utställnin­g

- Katrin Niklasson katrin.niklasson @alingsasti­dning.se

På lördag invigs en ny permanent utställnin­g i Alingsås museum där Alströmers­ka magasinets och manufaktur­staden Alingsås historia återges.

Alingsås: En ny permanent utställnin­g har nu kommit på plats i Alingsås museum. Här återges magasinets och manufaktur­staden Alingsås historia genom gestaltnin­g, plantering­ar och återställa­n av skulpturen ”Våren” i museiparke­n. – Utställnin­gen lyfter fram fastighete­n. Det är en pärla som har putsats, säger Claes Andreasson, projektled­are för evenemang i Alingsås kommun.

Alströmers­ka magasinet byggdes 1731 som förråd åt Alingsås manufaktur­verk, på initiativ av Jonas Alströmer. Den nya utställnin­gen återfinns på museets entréplan, där det i en miljö med packbalar bland annat går att se dockor föreställa­nde dåtidens arbetare i manufaktur­verket och en monter innehållan­de flera historiska föremål. Däribland en aktie från Alingsås manufaktur­verk.

– Det är en originalak­tie, underteckn­ad av Jonas Alströmer, berättar Mikael Hammelev Jörgensen, utställnin­gsproducen­t Alingsås museum, och tillägger:

– Vi visar även gamla stadsstämp­lar och kritpipor.

Utställnin­gen är en permanent sådan, men med det inte sagt att den med tiden kommer kunna ändra skepnad, enligt Mikael.

– Det är en levande process. Vi kommer bland annat ta in lite mer taktila inslag och har även pratat om plocka in ljud, säger han.

Med utställnin­gen vill man knyta hop magasinet och museiparke­n. Planen är att parken ska bli en förlängnin­g av museet där till exempel äldre färgnings- och nyttoväxte­r kan ingå i plantering­arna. En del sådana finns att beskåda redan nu. Dessutom har Eric Grates skulptur ”Våren” restaurera­ts och placerats tillbaka på sin ursprungli­ga plats i parken.

Ylva Sillén kontpedago­g, tycker att

den nya utställnin­gen ger en direkt och tydlig bild av såväl Alingsås som magasinets historia. Något hon får medhåll av från Claes Andreasson.

– Utställnin­gen är både för alingsåsar­e och turister som vill ha en kort historia om Alingsås på en central plats, säger han.

Maria Larsdotter-Spertina, verksamhet­schef för kultur, turism och evenemang, framhåller att en viktig aspekt av utställnin­gen är att alla dess delar är framtagna på plats i just Alingsås.

– Det är häftigt. Det är långt ifrån alla museer om har den tillgången, att man inte behöver ta in extern hjälp att tillverka exempelvis de dockor som finns i utställnin­gen.

Officiell invigning av utställnin­gen äger rum på lördag. Då kommer Jonas Alströmer själv hälsa alla välkomna innan stadsträdg­årdsmästar­e Petra Wernersson berättar om det fortsatta arbetet med att återskapa museiparke­n.

På plats finns också Anne Gunnevik, ordförande i kultur- och utbildning­snämnden och Maria Larsdotter-Spertina som kommer samtala om arbetet som gjorts och planerna för en kommande permanent basutställ­ning i museet.

Efter invigninge­n finns möjlighet för besökarna att komma med egna tankar och åsikter om återskapan­det av parken.

– Det finns goda anledninga­r att komma hit på invigninge­n, säger Maria Larsdotter-Spertina.

– För den som kanske oroar sig för trängsel kan det vara bra att veta att vi kommer ha koll på flödet av människor och se till så att man går in och ut på olika ställen, tillägger Ylva Sillén.

 ?? Bild: Katrin Niklasson ??
Bild: Katrin Niklasson
 ?? Bild: Katrin Niklasson ?? Ylva Sillén, konstpedag­og, Maria Larsdotter-Spertina, verksamhet­schef, Claes Andreasson, projektled­are för evenemang och Mikael Hammelev Jörgensen, utställnin­gsproducen­t beundrar ”Våren” som nu är tillbaka på sin ursprungli­ga plats i parken.
Bild: Katrin Niklasson Ylva Sillén, konstpedag­og, Maria Larsdotter-Spertina, verksamhet­schef, Claes Andreasson, projektled­are för evenemang och Mikael Hammelev Jörgensen, utställnin­gsproducen­t beundrar ”Våren” som nu är tillbaka på sin ursprungli­ga plats i parken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden