Alingsås Tidning

Barnen tog ton när nya arenan invigdes

- Jenny Förander jenny.forander@alingsasti­dning.se

Barnen på Stora Mellby skola sjöng så taket nästan lyfte när ortens nya arena blev officiellt invigd. Projektet som kostat sju miljoner och sjutusen ideella timmar är det största Leader-projektet hittills i Sverige.

Redan i februari kunde isen spolas i Stora Mellbys nya arena, men i torsdags var det dags för officiell invigning med korv och bröd, bandklippn­ing, högtidliga tal och inte minst en röststark sånginsats av framtidens Mellbybor.

– Alla inblandade ska vara väldigt stolta. Grattis till er som bor här, sade Annette Eiserman Wikström från Leader Göteborgs insjörike och berättade att Mötesplats Stora Mellby är det finansiell­t största leader-projektet i hela landet.

Totalt sju miljoner har projektet kostat och till det kommer 7 000 timmar ideellt arbete av människor på bygden.

Bengt Mökander, ordförande i Stora Mellby SK, berättar att det var fem år sedan klubbens arenagrupp började spåna på idéer om hur den gamla isbanan skulle kunna komma till användning under en större del av året.

– Det har alltid varit en sarg här men det är ju bara vinter i fjorton dagar, tre veckor, säger han.

Nu har den gamla isrinken förvandlat­s till en mötesplats för hela bygden, med tak och konstgräs som det också går att spola is på när det blir minusgrade­r. Här kan ortens föreningar ha sina träningar, men arenan är också en stor tillgång för skolan och andra evenemang, som loppisar, möten och konserter.

– Under pandemin har föreningar kunnat ha sina möten här och vi har haft mycket barnkalas i och med att det är utomhus och gott om plats, säger Bengt Mökander.

På grund av pandemin har den officiella invigninge­n fått vänta, men i torsdags eftermidda­g var det dags. Med tanke på att de var en av höstens hittills blötaste och ruggigaste dagar blev fördelarna med att ha tak över anläggning­en väldigt tydligt för de hundra speciellt inbjudna gästerna som alla på något sätt bidragit till projektet.

En av dem som var på plats och fick korv med bröd och tårta var Teodora Andersson. Hon berättar att hon och en grupp vänner brukar gå ut och promenera tre kilometer varje morgon och har kunnat följa hur arbetet har fortskridi­t.

– Vi har bjudit dem som jobbar på hembakat och kaffe, det är därför vi blev inbjudna till invigninge­n, säger hon.

Vad tycker du om arenan?

– Den är toppen. Det är fantastisk­t när man tänker på den kommande generation­en och att de nu har någonstans att vara, säger hon.

Även Stefan Sundell och Sofia Rydler från Sparbankss­tiftelsen

som bidragit med pengar lovordade projektet.

– Stiftelsen­s uppgift är att bygga samhällsny­tta och det här är samhällsny­tta på hög nivå, säger Stefan Sundell.

 ?? Bild: Jenny Förander ??
Bild: Jenny Förander
 ?? Bilder: Jenny Förander ?? Barn från Stora Mellby skola sjöng under invigninge­n av den nya arenan.
Bilder: Jenny Förander Barn från Stora Mellby skola sjöng under invigninge­n av den nya arenan.
 ?? Bild: Jenny Förander ?? Bengt Mökander, ordförande i Stora Mellby SK, berättade om hur projektet kom till.
Bild: Jenny Förander Bengt Mökander, ordförande i Stora Mellby SK, berättade om hur projektet kom till.
 ??  ?? Teodora Andersson hade bjudit byggarna på hembakat.
Teodora Andersson hade bjudit byggarna på hembakat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden