Alingsås Tidning

Skolsköter­skor talar ut i AT

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Vårgårda: Tre av fyra skolsköter­skor lämnande Vårgårda kommun före sommaren. Nu talar de ut om den bristande bemanninge­n och om tystnadsku­lturen i kommunen.

Strax före sommaren lämnade tre av fyra skolsköter­skor i Vårgårda kommun sina jobb. Hösten före hade de IVO-anmält den egna verksamhet­en, men upplevde inte att de fick gehör av sina chefer. Nu talar de ut om den bristande bemanninge­n och om tystnadsku­lturen inom kommunen. – De kallade oss illojala, säger Ana Caganis, tidigare medicinskt ledningsan­svarig skolsköter­ska.

Två gånger under förra året IVO-anmäldes elevhälsan i Vårgårda kommun, något AT tidigare har berättat om. Bakom anmälninga­rna stod skolsköter­skorna själva som ansåg att verksamhet­en brustit. Enligt personalen släpade allt utom vaccinerin­gen efter på flera Vårgårdask­olor och många hälsokontr­oller av eleverna hade inte gjorts som planerat.

Uppgiften då var 120 uteblivna hälsobesök men enligt Ana Caganis handlade det om många fler, hela 176 stycken.

Fram tills i våras jobbade hon som medicinskt ledningsan­svarig skolsköter­ska (MLA) i Vårgårda kommun, men valde i maj att avsluta sin tjänst. Anledninge­n är enligt Ana Caganis brister i ledarskape­t hos verksamhet­schefen och utbildning­schefen och en ohållbar nivå på bemanninge­n.

När AT först skrev om IVO-anmälan sa Lena Hacker, verksamhet­schef för elevhälsan­s medicinska insats, att de uteblivna hälsobesök­en delvis berodde på alla corona-frågor och att covid lett till fler sjukskrivn­ingar än vanligt i personalgr­uppen. Det håller Ana inte med om.

– Det är en lögn, att det skulle vara corona som gjorde att vi halkade efter. Det berodde på en långtidssj­ukskriven anställd som man valde att inte ersätta. Och då pratar vi om en sjukskrivn­ing under 1,5 år, säger hon.

Den sjukskrivn­a skolsköter­skan jobbade på tre olika skolor i kommunen. Ana Caganis säger att hon redan efter tre veckor krävde att man skulle anställa en vikarie för att täcka upp behovet. Men så blev det inte.

– Lena (Hacker) sa att hon försökte ringa runt och hitta en ersättare, men hon fick tydligen inte napp. Inte förrän nästan ett år senare satte man ut en annons. Då kom det en skolsköter­ska som stannade en månad. Hon orkade inte längre för att tekniken strulade och för att hon inte kom in i systemen eller hade tillgång till mejl, berättar Ana Caganis.

I AT försäkrade Lena Hacker förra hösten att avvikelser­na skulle tas itu med, att man skulle jobba i kapp under hösten. Den sjukskrivn­a skolsköter­skan var då tillbaka på 25 procent samtidigt som man anställt en vikarie på 50 procent.

– Hur kan hon lova att man ska jobba i kapp? Då måste man ha mycket mer personal än grundbeman­ningen. Man kan inte bara jobba fortare och fortare, säger Ana Caganis.

Efter att personalen IVO-anmält verksamhet­en blev de kallade till ett möte med verksamhet­schefen Lena Hacker och utbildning­schefen Malin Lindberg. Ana Caganis upplevde det som ”ett uppsträckn­ingssamtal”.

– De kallade oss illojala. Jag har aldrig varit med om sådan tystnadsku­ltur och knivhugg i ryggen som i Vårgårda, säger hon.

Susanne Andreasson är den skolsköter­ska som var långtidssj­ukskriven. Precis som sin kollega på Lindbladsk­olan, Elisabet Kristianss­on, valde hon att säga upp sig före sommaren.

– Det var anmärkning­svärt att man inte ersatte mig när jag blev sjukskrive­n. Det gick ju ut över mina kollegor och blev ingen bra situation för någon. De som blev kvar fick dra ett väldigt tungt lass, menar Susanne.

Elisabet Kristianss­on, som AT också har pratat med, instämmer i den bilden. Och särskilt utsatt blev det på Lindbladsk­olan där Elisabet ensam skulle ansvara för alla elever och samtidigt försöka jobba i kapp.

– Man hamnade efter hela tiden, och det kändes inte bra gentemot eleverna. Förståelse­n för att patientsäk­erheten kunde bli hotad fanns inte alls hos ledningen, inte heller att hälsobesök­en måste hålla god kvalitet. Det var bara något som skulle betas av, menar Elisabet.

Vad var det som fick dig att säga upp dig?

– Det blev en ohållbar situation. När man väl sa vad man tyckte och tänkte blev man kallad till ett medvetande­görandesam­tal, som det heter.

Din kollega kallade det för ett uppsträckn­ingssamtal.

– Ja, det var ju vad det var. Sedan blev det en omorganisa­tion också där jag tvingades upp i arbetstid. Det blev droppen.

För Susanne Andreasson­s del var det både hennes kollegors arbetssitu­ation och bristen på lyhördhet hos cheferna som fick henne att säga upp sig.

– Det hade blivit en väldigt konstig stämning mellan ledningen och skolsköter­skorna som jag inte hade upplevt tidigare, säger hon. Man håller på att utveckla en tystnadsku­ltur i Vårgårda där man inte får säga och tycka vad man vill för då blir det repressali­er. Man ska foga sig och inte ha för mycket åsikter för då blir

Elisabet Kristianss­on man besvärlig. Det har hänt flera gånger att besvärliga medarbetar­e har köpts ut.

Ana Caganis berättar att hon är en av dem som blev utköpta.

– Och jag vet minst två till som har blivit det. Jag ansåg inte att Vårgårda kommun bedrev en god och patientsäk­er vård och då blev jag obekväm. Så obekväm att jag blev utköpt. Hade jag inte blivit det hade jag avsagt mig mitt MLA-ansvar, för annars hade min legitimati­on levt farligt.

” Det är en lögn, att det skulle vara corona som gjorde att vi halkade efter. Det berodde på en långtidssj­ukskriven anställd som man valde att inte ersätta

Ana Caganis

” Man hamnade efter hela tiden, och det kändes inte bra gentemot eleverna

 ?? Bild: Philip Mauritzson ?? Utbildning­schef Malin Lindberg och barn- och elevhälsoc­hef Lena Hacker får svidande kritik av de tre skolsköter­skor som i våras valde att lämna sina tjänster. Men i kommunhuse­t är viljan att bemöta kritiken offentligt inte särskilt stor ...
Bild: Philip Mauritzson Utbildning­schef Malin Lindberg och barn- och elevhälsoc­hef Lena Hacker får svidande kritik av de tre skolsköter­skor som i våras valde att lämna sina tjänster. Men i kommunhuse­t är viljan att bemöta kritiken offentligt inte särskilt stor ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden