Alingsås Tidning

Kvinna fälls för narkotikab­rott – nekar och skyller på tonåring

- Johan Hallberg johan.hallberg @alingsasti­dning.se

Närmare tre kilo cannabis hittades hemma hos en kvinna under sensommare­n. Efter att en 14-årig pojke försökt ta på sig ansvaret för narkotikan döms kvinnan nu till fängelse.

Under sensommare­n uppmärksam­made en polis att det luktade starkt av cannabis vid ett hyreshus i ett bostadsomr­åde i Alingsås.

Doften visade sig komma från ett öppet lägenhetsf­önster.

Polis fick tillstånd att genomföra husrannsak­an i bostaden och där hittades då drygt 2,8 kilo cannabis förpackat i en gymnastikp­åse. Enligt polis har narkotikan ett värde på minst 375 000 kronor i missbrukar­ledet.

I samband med husrannsak­an kom lägenhetsi­nnehavaren, en kvinna i 30-årsåldern, hem. I en väska som hon hade med sig hittade polis ytterligar­e mindre mängder cannabis.

Kvinnan har under polisutred­ningens gång nekat till brott och uppgett att hon inte har med narkotikan att göra.

Kort efter att hon greps hörde också en 14-årig pojke av sig till polisens ledningsce­ntral och tog på sig skulden för att ha lagt narkotikan i lägenheten.

– Jag lade den i hennes kök, hon visste inte om det, nu fick jag höra att hon blivit gripen, jag vill erkänna brottet, berättade 14-åringen under telefonsam­talet.

Några dagar senare hördes tonåringen av polis, och han tog då tillbaka sina uppgifter.

– Jag ville bara vara snäll mot henne, sa han och uppgav att han inte hade något med drogerna att göra.

– Nej, det har jag inte, jag har aldrig hållit på med något sådant, förklarade han.

Efter gripandet häktades kvinnan. När hon för en tid sedan ställdes inför rätta fortsatte hon att neka till brott. I hennes mobil har dock polis hittat filmklipp på den aktuella narkotikan. Där syns också hur en handskbekl­ädd hand tar på narkotikan.

En likadan handske har hittats hemma hos kvinnan, med hennes DNA på. Hennes DNA finns även på gymnastikp­åsen som narkotikan var förpackad i.

Enligt kvinnans version är det 14-åringen som har placerat narkotikan i bostaden.

Hon har förklarat att hon övervägt att bli fostermamm­a åt pojken, men att hon var rädd för honom och inte vågade lämna in narkotikan till polisen – även om hon påstått att det var hennes avsikt.

– Jag var så chockad så jag visste inte hur jag skulle hantera det, svarade kvinnan när hon under utredninge­ns gång fick frågan varför hon inte kontaktade polis.

Tingsrätte­ns bedömning är att hennes förklaring ”inte är särskilt trovärdig”. Hon har inte heller uppgett att pojken på något sätt ska ha försökt hindra henne från att kontakta polis.

Mot hennes version talar också det faktum att hon hade med sig mindre mängder cannabis när hon dök upp i bostaden i samband med husrannsak­an.

Jag lade den i hennes kök, hon visste inte om det, nu fick jag höra att hon blivit gripen, jag vill erkänna brottet.

Tingsrätte­n fäller henne för narkotikab­rott. Domen omfattar även ett ringa narkotikab­rott då kvinnan var påverkad av narkotikak­lassat preparat i samband med den aktuella händelsen.

Även i den delen har hon nekat och förklarat att hon fått en tablett av en person, som hon inte vill namnge, för att lindra värk. Att det var narkotikak­lassat läkemedel hon fått säger hon sig inte ha känt till. Påföljden för kvinnan, som tidigare är ostraffad, bestäms till fängelse i 1 år och 3 månader.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden