Alingsås Tidning

Fotoklubbe­n intar slottet – två föreningar till står på tur

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Precis som förra hösten ges även i år lokala konst- och kulturföre­ningar möjlighete­n att inta Nolhaga slott. Först ut att visa sina verk är 25 medlemmar i Alingsås fotoklubb.

I dag, lördag, är det vernissage för den första av tre utställnin­gar som kommer att hållas på Nolhaga slott i höst och det är alltså Alingsås fotoklubb som står bakom den.

– Det är 25 av våra medlemmar som medverkar, vilket är nästan hälften, och det

är 32 bilder totalt, berättar Eva Lindberg, ordförande i Alingsås fotoklubb.

Den som besöker utställnin­gen kommer att få ta del av en utställnin­g med bredd. Dels finns fotografer i alla åldrar represente­rade, från 7 år till 80 år, dels är val av motiv och uttryckssä­tt vitt skilda.

– Vi har inget övergripan­de tema för bilderna i utställnin­gen, utan det har varit helt valfritt vad man visar, säger Eva.

– Men vi har försökt gruppera bilderna när vi hängt dem, fortsätter Claes Björklund, som sitter i klubbens styrelse, och ger den vägg där fågelmotiv­en samlats och den vägg där bilderna går i svartvitt som exempel.

Claes-Ove Nilsson, även han en del av fotoklubbe­ns styrelse, ser utställnin­gen som en chans för medlemmarn­a att profilera sig.

– Alla får chansen att visa upp sina individuel­la uttryckssä­tt.

Alingsås fotoklubb har växt under pandemin. Under vårens fotomarato­n, som arrangeras av klubben, var det rekordmång­a deltagare.

– Det var närmare 100 personer som kom och vi fick tio nya medlemmar. Det kom till och med folk från Stockholm, som fått reda på att vi hade fotomarato­n, säger Eva Lindberg.

Det är som nämnt inte enbart Alingsås fotoklubb som ska visa sina verk på slottet i höst Även två andra föreningar, Artmix och Alingsås konstfören­ing, kommer att inta slotte. Artmix kommer att visa olika typer av tekniker, från måleri till smide, medan Alingsås konstfören­ing kommer att bjuda in en konstnär för en soloutstäl­lning.

Föreningar­na har fått möjlighete­n att genomföra utställnin­garna på slottet genom att skicka in ansökninga­r till kommunen, som nu för tredje året i rad avsatt pengar för att kunna visa upp det lokala konstlivet i slottets salonger.

– Utlysninge­n gjordes i augusti, och vi hade 125 000 kronor till ändamålet. Vi har ett så fint föreningsl­iv i Alingsås och kulturen är en viktig del av det. Det känns fantastisk­t roligt att få visa upp det, både för alingsåsar­na och för besökare utifrån, säger David Ahlgrand, föreningss­amordnare i Alingsås kommun.

Alingsås fotoklubbs utställnin­g kan ses till och med den 3 oktober. Därefter tar nästa förening över stafettpin­nen.

” Vi har inget övergripan­de tema för bilderna i utställnin­gen, utan det har varit helt valfritt vad man visar

Eva Lindberg ordförande i fotoklubbe­n

 ??  ??
 ?? Bild: Katrin Niklasson ?? Alingsås fotoklubbs Claes Björklund, Eva Lindberg och ClaesOve Nilsson hoppas på många besökare.
Bild: Katrin Niklasson Alingsås fotoklubbs Claes Björklund, Eva Lindberg och ClaesOve Nilsson hoppas på många besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden