Alingsås Tidning

Flera fornfynd tros ha hittats vid Fagrabo förskola

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Bygget av Fagrabo förskola har tagit en oväntad vändning. När det skulle grävas för vatten och avlopp hittades misstänkta fornlämnin­gar. Nu får skattebeta­larna bekosta en arkeologis­k utgrävning.

Det var i samband med det pågående bygget av Fagrabo förskola som man nyligen kom för nära ett känt gravfält och stötte på misstänkta fornlämnin­gar. Nu måste en arkeologis­k undersökni­ng av platsen göras som Vårgårda kommunen får bekosta, något som Knalleblad­et var först med att berätta om.

Vårgårdas samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow säger till AT att platsen där man har grävt inte är gravfält enligt kartan, men att det är i anslutning till gravfältet.

Grävarbete­t gjordes för att kunna dra vatten- och avloppsled­ningar till förskolan.

– Då måste man gräva liter djupare och stötte på misstänkta fornlämnin­gar, berättar Dubow. Det är rätt länge sedan man gjorde utgrävning­ar av gravfältet senast så det är svårt att veta om man har undersökt just det här området.

Det var genom ett tips från en historiein­tresserad Vårgårdabo som följde grävarbete­t vid förskolan som länsstyrel­sen fick reda på de misstänkta fynden.

– Det är vanligt att privatpers­oner tipsar oss om sådana här saker, säger Eivind Claesson, antikvarie på länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Utgrävning­en som nu ska göras kommer att kosta skattebeta­larna minst 100 000 kronor. Kanske det tredubbla.

– Vi ska börja nu i dagarna och räknar med att det kommer att ta en vecka. Det kan finnas stolphål efter hus eller lämningar av gravar som är av intresse.

– Vi har gjort en beräkning på 340 000 kronor och då har vi tagit höjd för att det finns fornlämnin­gar på platsen. Om inte det gör det tippar jag att arbetet går på 100 000, säger Eivind Claesson.

Hur ser du på att kommunen får betala för den här utgrävning­en?

– Det här området är utanför detaljplan­en. Men vi rättar oss efter reglerna överallt och accepterar det här, säger Alfred Dubow. Vi vill inte att bygget av förskolan ska bli försenat, och det tror vi inte heller att det kommer att bli.

Området där Fagrabo förskola byggs är sedan tidigare känt för

Eivind Claesson antikvarie att vara rikt på fornlämnin­gar. Eivind Claesson berättar att det för några år sedan grävdes väster om Tumbergs hembygdspl­ats, där Vårgårda museum helt nyligen har öppnat. Flera fynd gjordes vid den utgrävning­en.

” Det kan finnas stolphål efter hus eller lämningar av gravar som är av intresse

Och sedan dess har ju fler fornlämnin­gar hittats i Vårgårda.

– Det är fantastisk­a fynd som har gjorts både längs E 20 och på Flygaren. Det är unikt med en sådan koncentrat­ion av förhistori­ska hus i Västra Götaland, menar Claesson.

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? Planen är att Fagrabo förskola ska stå klar i februari 2022. Samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow tror inte att den arkeologis­ka utgrävning­en kommer att försena bygget.
Bild: Jenny Schagerlin­d Planen är att Fagrabo förskola ska stå klar i februari 2022. Samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow tror inte att den arkeologis­ka utgrävning­en kommer att försena bygget.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”Otroligt skönt att det inte var någon människa”, säger Tomas Svantesson på räddningst­jänsten i Herrljunga angående de två vildsvin som blev påkörda av tåget.
Bild: Stefan Bennhage ”Otroligt skönt att det inte var någon människa”, säger Tomas Svantesson på räddningst­jänsten i Herrljunga angående de två vildsvin som blev påkörda av tåget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden