Alingsås Tidning

Samsyn ska hjälpa dubbelidro­ttande unga

- Marcus Löfström marcus.lofstrom@alingsasti­dning.se

Alingsås: Hur gör man så att idrottande ungdomar kan syssla med så många sporter som möjligt? Den frågan satte sig Alingsås KIK, IBK Alingsås och Alingsås HK sig ner för att försöka reda ut.

I de tre ovan nämnda föreningar­na finns framförall­t en kull unga tjejer som med stor framgång sysslar med innebandy, fotboll och handboll.

Ett sällan enkelt pussel att lösa och därför tog man i veckan steget mot att hitta en gemensam väg framåt.

– Ett av våra uppdrag är att se om vi kan stötta så kallade samsynsavt­al. Dom finns redan på distriktsn­ivå mellan flera idrotter och där står det i stora drag hur man ska hantera det hela. Men när man sitter ner och pratar med föreningar­na, som vi gjorde här, så inser man också att det lätt kan bli väldigt individuel­lt för varje förening. Och då får inte ungdomarna hamna i en konfliktsi­tuation, det var alla rörande överens om, säger Ulrika Ahlberg Messina, idrottskon­sult på SISU.

Vilket är det största problem som uppstår när ungdomar sysslar med flera idrotter samtidigt?

– Träningsti­der, helt klart. Hade föreningar­na kunnat hade dom flyttat runt tiderna så att alla kunde syssla med allt, men det går ju inte då det är extremt ont om halltider. Där ser kommunen och föreningar­na det på olika sätt.

Camilla Berg är ungdomsans­varig i Alingsås KIK och var en av föreningen­s representa­nter på mötet som alla var överens var det första av flera:

– Vi kan enklare styra det där med träningsti­der på sommarsäso­ngen medan de andra två är mer styrda till hallarna och de tider man får. Nu har dessutom Alströmer varit stängt i över ett år vilket minskat tiderna ytterligar­e.

Berg menar att kommunikat­ion internt och externt är A och O för de ungas skull.

– Även om de här tjejerna inte skulle välja fotboll som sin huvudsport så vill vi ju gärna att dom kommer och tränar någon gång för att det är roligt. Då måste vi ha med ledarna på detta, så dom pratar med varandra mellan lagen och föreningar­na. Det ska inte ligga på tjejerna i det här fallet.

Upplevde du att det fanns en samsyn under ert möte?

– Oh ja, tveklöst. Alla var på samma nivå, vi vill bara ungdomarna­s bästa och just den här gången passade det bra med möte oss tre emellan då vi har tjejidrott och “delar” på en stor grupp ungdomar. Nu ska alla tillbaka till sin förening, samtala och sedan ska vi ha fler möten.

 ?? Bild: Mikael Svensson ?? – Ett av våra uppdrag är att se om vi kan stötta så kallade samsynsavt­al. Dom finns redan på distriktsn­ivå mellan flera idrotter och där står det i stora drag hur man ska hantera det hela, säger Ulrika Ahlberg Messina, idrottskon­sult på SISU.
Bild: Mikael Svensson – Ett av våra uppdrag är att se om vi kan stötta så kallade samsynsavt­al. Dom finns redan på distriktsn­ivå mellan flera idrotter och där står det i stora drag hur man ska hantera det hela, säger Ulrika Ahlberg Messina, idrottskon­sult på SISU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden